SAA SA SAVEZNIČKIM SNAGAMA OSLOBODILA HALFAJU! Izrael bespilotnim letjelicama bombardovao uporišta sirijske vojske!

Sirijska vojska i savezničke snage uspjele su jutros da oslobode strateški važan grad Halfaju u provinciji Hama, probivši odbrambeni zid terorista.

Predvođene sada već čuvenom Petom legijom, sirijske snage su nadjačale teroriste jugoistočno od Halfaje, nakon žestokih borbi koje su se odvijale u toku prethodne noći, saopštile su Nacionalne odbrambene snage. Sada kada je Halfaja pod njihovom kontrolom, sirijska vojska će moći da se fokusira na grad Morek, koji se nalazi na granici sa provincijom Idlib.

Prije nego što je sirijska vojska pokrenula ofanzivu, “pripremu” su odradili ruski avioni masivnim bombardovanjem termobaričkim bombama. Pogledajte kako je to izgledalo:

Prethodno je SAA saopštila  da su zauzeli Kafr Al-Tabeh, nakon što su pobunjeni teroristi Hajata Tahrira Al-Šama napustili ovo malo selo blizu Tajbata Al-Imama. Nakon zauzimanja Kafr Al-Tabeha, Sirijska Arapska vojska preuzela je kontrolu nad svim farmama zapadno od Tajbat Al-imama.

Sirijske specijalne snage zarobile su jučer komandanta Hajat Tahrir al-Šama zajedno sa još tri pripadnika terorističke grupe tokom specijalne operacije u Kabunu, oblasti istočno od sirijske prijestonice Damaska. Napredovanje SAA je uslijedilo nakon što je u ovoj zoni otkrivena mreža tunela koje su koristile grupe Hajat Tahrir al-Šam i Ahrar Šam. SAA je uništila ove tunele i time otežala militantima logistiku militantima.

Napad izraelskih aviona na Golansku visoravan u Siriji

Mediji su objavili detalje jučerašnjeg napada izraelske avijacije na pozicije sirijske vojske. Rakete su bačene iz bespilotnih letjelica na objekte sirijske vojske u području grada Kuneitre. Pod udarom su se našli objekti 90. pješadijske brigade. Niko od vojnika nije stradao, ali je nanijeta značajna materijalna šteta, javila je ruska Federalna informativna agencija.

Izrael je saopćio da je odluka o napadu donijeta nakon što je Sirija granatirala teritoriju Golanske visoravni. Sa svoje strane, zvanični Damask tvrdi da je Izrael gađao sirijsku vojsku odmah nakon što je odbijen napad militanata.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj