U DRUGOM KRUGU LE PENOVA I MACRON! Analize, komentari i preliminarni rezultati predsjedničkih izbora u Francuskoj – UŽIVO!

Glasanje u prvoj rundi francuskih izbora se približava kraju, a neizvjesnost dostiže vrhunac, piše Fena. Prema zvaničnim podacima do 17.00 sati glasalo je 69,42 posto od ukupno 47 miliona birača. Prema procjenama, izlaznost bi trebala biti oko visokih 80 posto. Prema izlaznim anketama u vodstvu su Marine Le Pen i Emmanuel Macron.

Izbori u Francuskoj: Do 17.00 sati glasalo 69 posto birača

Međutim, borba za izvjesni drugi krug izbora će biti jako tijesna, a izbori protiču pod nezapamćenim mjerama sigurnosti. Evropski političari su zabrinuti ukoliko u drugi krug izbora uđe pomenuti dvojac. Le Pen je otvoreno protiv Evropske unije, dok je Macron izjavljivao kako je spreman organizirati referendum o tome da li treba ostati ili izaći iz EU. Prvi prelimirarni rezultati se očekuju kasno večeras, a izlazne ankete odmah nakon zatvaranja birališta.

21:45 Sve više francuskih političara poziva birače da u drugom krugu glasaju protiv Marine Le Pen.

21:35  Ko je Emmanuel Macron, koji je po izlaznim anketama dobio najviše glasova? 39-godišnji kandidat centra,  bivši ministar gospodarstva u administraciji Francoisa Hollandea. On je gorljivi proeuropejac koji je zaradio milijune kao investicijski bankar i misli da Francuska treba pridobiti Njemačku u stvaranju socijalno osjetljivije Europske unije.

21:18 Francuski predsjednik Francois Hollande nazvao je Emmanuela Macrona i čestitao mu na ulasku u drugi krug predsjedničkih izbora.

21:15 Svojim biračima obratila se i Marine Le Pen, te im zahvalila za “povijesni rezultat”. U burnom govoru Le Pen je rekla kako je “u pitanju opstanak Francuske” te obećala da će “obraniti francusku naciju i njezinu neovisnost”.

21:13 Ako 39-godišnji Emmanuel Macron postane predsjednikom u drugom krugu izbora, bit će to najmlađi čelnik Francuske od Napoleona Bonapartea, koji je na vlast 1848. došao s 40 godina.

21:06 Još uvijek se ne zna koga će u drugom krugu podržati Jean-Luc Mélenchon, kandidat krajnje ljevice koji je dobio velikih 19,5 posto glasova, ako je suditi po izlaznim anketama. Njegov pokret poručio je kako će se prije odluke konzultirati sa svojim članovima i simpatizerima.


21:00
U središtu Pariza je nakon objave rezultata prvih izbornih rezultata došlo do obračuna antifašističkih prosvjednika i policije.

20:54 Republikanski kandidat Francois Fillon, kojemu je drugi krug izmakao za nekoliko posto glasova, priznao je poraz i poručio kako u drugom krugu izbora podržava Emmanuela Macrona te pozvao svoje birače da glasaju protiv Marine Le Pen.

20:50 Belgijski premijer Charles Michel je na Twitteru čestitao Emmanuelu Macronu nakon objave rezultata izlaznih anketa. Michel je napisao kako je “optimističan” oko rezultata francuskih izbora.

20:45  Trenutni rezultati

 fhfbxn xn

20:35   Benoito Hamon, kandidat socijalista pozvao je svoje birače da u drugom krugu podrže Macrona. “Pravim razliku između mojih rivala u kampanji i neprijatelja Republika”, kazao je Hamon.

20:30  Sve predizborne projekcije govore kako će u drugom krugu građani Francuske birati  između Macrona i Le-Penove. I jedan i drugi kandidat obratili su se javnosti. Macron je kazao kako će današnji rezultat označiti novu stranicu u francuskoj politici. Le Penova je kazala kako je ovo prvi put u zadnjih 15 godina da su ‘zagovornici povratka suvereniteta’ prošli u drugi krug.

20: 00  Prema podacima izlaznih anketa nezavisni centristički kandidat Emmanuel Macron i liderka ultradesničarskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen vode u prvom krugu predsjedničkih izbora u evropskom dijelu Francuske, dok krajnje ljevičarski kandidat Jean-Luc Mélenchon vodi u francuskim prekomorskim teritorijama. To je objavila belgijska državna televizija na francuskom jeziku, a prenosi TAS S.

Navodi se da je u evropskom dijelu Francuske Macron za sada osvojio 24, a Le Penova 22 posto glasova, a za njima slijede kandidat Republikanaca François Fillon sa 20,5 posto glasova i Mélenchon sa 18 posto.

Na glasanju  u francuskim prekomorskim teritorijama, koje je zbog vremenske razlike održano juče, Mélenchon  je prema podacima belgijske televizije dobio 27,36 posto u Martinique, 34,45 posto u Saint-Pierre i Miquelonu i 24,72 posto u Francuskoj Gvajani, dok Macron vodi u Guadaloupu.

TAS S navodi da će prvi preliminarni rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj biti objavljeni večeras prije ponoći, a da bilo kakvo objavljivanje anketa ili komentarisanje glasanja u samoj Francuskoj tokom trajanja izbora može da vodi novčanoj kazni od 75.000 do 350.000 eura.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Nije Napoleon Bonaparte došao na vlast sa 40 godina 1848, nego je Napoleon III tada izabran za predsjednika. Napoleon Bonaparte je došao 1804. godine, sa 35 godina.

    Reply

Komentiraj