CILJ OBNOVA PUNE SARADNJE? Lavrov: Želimo bolje odnose sa EU; Mogherini: Ne možemo se pretvarati da nije bilo aneksije Krima!

Ruski ministar spoljnih poslova izjavio je danas tokom sastanka sa Visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini da je Rusiji cilj da obnovi punu saradnju s Evropskom unijom, prenosi TAS S.

“Drago nam je što ste prihvatili naš poziv iako Vam je on upućen prije dosta vremena. Uvijek je bolje sastati se i razgovarati”, rekao je poručio je Lavrov Mogerinijevoj otvarajući sastanak. On je kazao da “odnosi između Ruske Federacije i Zapada prolaze kroz period koji nije lak”.

To nas ne raduje, ali nismo mi tako odabrali. Nama je i dalje cilj obnova pune saradnje s Evropskom unijom, našim najvećim trgovinskim i ekonomskim partnerom, sa narodima sa kojima imamo toliko toga zajedničkog u pogledu istorije, kulture i vrijednosti“, rekao je ruski ministar.

Mogerini: Problemi između Rusije i EU i dalje prisutni

Visoka izaslanica Evropske unije za bezbjednost i spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je danas da EU želi bolje odnose sa Rusijom, ali da ne može da se pretvara da Rusija nije aneksirala Krim 2014. godine i da sankcije EU uvedene Rusiji neće biti ukinute.

Mogerinijeva je na konferenciji za štampu tokom prve zvanične posjete Moskvi rekla da nema svhre u pretvaranju da ne postoje
prolemi između Rusije i EU.

Ona je rekla i da Rusija ima dužnost da štiti ljudska prava svih svojih građana, nakon što joj je postavljeno pitanje o navodnom progonu homoseksualaca u južnom regionu Rusije, Čečeniji, prenio je Rojters.

Naša očekivanja su da Ruska Federacija uradi svoj dio u zaštiti sopstvenih građana uz puno poštovanje principa ljudskih prava”, rekla je Mogerinijeva ,dodavši da je o tom problemu razgovarala sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj