EPILOG VANREDNE SJEDNICE: Šepiću isključenje, Mehmedoviću, Sokoloviću i Ahmetoviću ukor

Senad Šepić isključen je iz stranke, dok su Šemsudin Mehmedović, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović dobili javni ukor, odlučeno je na Predsjedništvu SDA. 

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Senad Šepić isključen je iz Stranke demokratske akcije (SDA), odlučilo je Predsjedništvo te stranke popodne na sjednici u Sarajevu.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović novinarima je osim te odluke saopćio da su trojica poslanika – Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović dobili javni ukor u stranci, žuti karton, kako se izrazio Izetbegović na molbu novinara da pojasni šta pojam „javni ukor“ podrazumijeva.

Sankcije su im izrečene jer su postupili suprotno stavovima stranke, Šepić i Sokolović glasajući protiv hitne procedure za zakone o akcizama na nedavnoj sjednici Predstavničkog doma, a Ahmetović i Mehmedović uzdržanošću prilikom glasanja.

Safer Demirović, koji pripada banovićkoj struji SDA, nije se pojavio na sjednici i kako je kazao Izetbegović – razlog njegovog nedolaska bio je opravdan.

– Akcize nisu jedini razlog za sankcije, svi ovi poslanici imali su ‘kumulaciju postupaka’ – rekao je predsjednik stranke.

Posljednjim događajima vezanim za akcize, po Izetbegovićevim riječima, doveli su u pitanje većinu glasova za projekte koji su Bosni i Hercegovini trebali donijeti milijardu KM te povoljne kredite vezano za izgradnju dijela autoputa, putnu infrastrukturu na mnogim saobraćajnicama i za sve što ti važni poslovi podrazumijevaju kao što je upošljavanje građevinske operative i slično.

Povodom incidenta u Srebrenici, kada je napadnut zamjenik predsjednika SDA i aktuelni ministar civilnih poslova u Vijeću ministara BiH Adil Osmanović, na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA nije bilo konkretne sankcije za Hamdiju Fejzića jer, po Izetbegovićevim riječima, još nema neospornih dokaza da je on stajao iza tog napada.

Fejzić je u međuvremenu uputio pismo u kojem se izvinio i ogradio od lične odgovornosti za fizički napad na Osmanovića, rekao je također predsjednik SDA.

Bakir Izetbegović je novinarima kazao da koalicioni odnosi nikad nisu bili gori i da to zabrinjava jer je još mnogo vremena ostalo do oktobra naredne godine, odnosno do narednih općih izbora. Bez sumnje, političke turbulencije u našoj zemlji ne jenjavaju već su svakodnevno sve jače. 

Povodom isključenja iz stranke oglasio se i Senad Šepić. Kaže, tako nešto je i očekivao. Najavljuje da se njegovi stavovi i potezi neće ni po čemu razlikovati od onoga što je dosad činio – i prema državi, i prema narodu, i prema stranci.

Gostujući u emisiji Pošteno, na sjednicu Predsjedništva SDA i izrečene sankcije osvrnuo se i Salko Sokolović.

Povodom isključenja iz stranke oglasio se i Senad Šepić. Kaže – tako nešto je i očekivao. Najavljuje da se njegovi stavovi i potezi neće ni po čemu razlikovati od onoga što je dosad činio – i prema državi, i prema narodu, i prema stranci. Gostujući u emisiji #Pošteno, na sjednicu Predsjedništva SDA i izrečene sankcije osvrnuo se i Salko Sokolović. Više na www.federalna.ba/bhs/vijest/200924

Publicado por federalna.ba en Lunes, 24 de abril de 2017

 

(Global CIR/Agencije/FTV)

Komentiraj