JUNCKER I NJEMAČKI ČELNICI UVJERENI U POBJEDU MACRONA: ‘On će pomesti krajnju desnicu’

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker čestitao je Emmanuelu Macronu u nedjelju i poželio mu sreću u drugome krugu predsjedničkih izbora, a čestitali su mu i francuski predsjednik Francois Hollande te njemački čelnici uvjereni da će on ‘pomesti’ krajnju desnicu u drugome krugu.

Juncker je čestitao Emmmanuelu Macronu na njegovu rezultatu u prvome krugu i poželio mu sve najbolje u drugome krugu”, objavio je Junckerov glasnogovornik Martin Schinas na Twitteru. Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel također je poruku objavio na Twitteru.

“Sretan sam što će Emmanuel Macron postati sljedeći francuski predsjednik”, rekao je Gabriel u video poruci na Twitteru iz Amana u Jordanu. “Siguran sam da će u drugome krugu (7. maja) pomesti krajnu desnicu, populizam desnice, antieuropljane”, dodao je socijaldemokrat Gabriel i nazvao Macrona “jedinim istinski proeuropskim kandidatom” za kojega je uvjeren da će biti “odličan predsjednik”.

Nada u pobjedu nad otvoreno rasističkom kandidatkinjom

Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel poželio je “sreću” Macronu u drugome krugu. “Dobro je što je @EmmanuelMacron imao uspjeha sa svojim stajalištem za snažnu EU + tržišnu socijalnu ekonomiju. Sretno za dvije sedmice”, napisao je Steffen Seibert na svom Twitteru.

Martin Schulz, socijaldemokratski kandidat koji će se natjecati na rujanskim parlamentarnim izborima u Njemačkoj protiv kancelarke Merkel, izrazio je nadu u Macronovu pobjedu u drugome krugu nad “antievropljanskom i otvoreno rasističkom kandidatkinjom Marine Le Pen“. Potrebna je mobilizacija “kako bi se osiguralo da Macron pobijedi u drugome krugu”, rekao je Schulz, a prenijela agencija Reuters.

Dosadašnji predsjednik François Hollande nazvao je centrista Emmanuela Macrona kako bi mu čestitao, objavilo je francusko predsjedništvo.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj