SJEĆANJE NA HOLOKAUST U SJENI NETANYAHUOVIH JUČERAŠNJIH IZJAVA: ‘Putin nije ponudio uvjerljive argumente protiv iranskih baza na Sredozemlju’

Kao i svake godine, u ponedjeljak ujutro život je u Izraelu zastao na dvije minute uz tužne zvuke sirene u povodu obilježavanja dana sjećanja na šest miliona jevrejskih žrtava holokausta u Drugom svjetskom ratu. Tačno u 9.00 sati po srednjoevropskom vremenu vozači su izašli iz svojih automobila, autobusi su se zaustavili a pješaci na ulici zastali u šutnji. Učenici i studenti odali su počast žrtvama dvominutnom šutnjom u svojim školama.

Sve radijske i televizijske mreže od nedjelje navečer prikazuju svjedočanstva, dokumentarne i druge filmove isključivo posvećene genocidu. Dobar dio komentara u medijima bio je posvećen teškim uvjetima u kojima žive mnogi preživjeli u Izraelu. Više od 213.000 ljudi koji su preživjeli holokaust živi danas u Izraelu, velik dio njih ispod praga siromaštva, navode organizacije za pomoć preživjelima.

Premijer Benjamin Netanyahu je u nedjelju navečer zaprijetio da će “uništiti” one koje žele “uništenje” Izraela, na svečanosti u Yad Vachemu u Jeruzalemu posvećenoj žrtvama holokausta. “Iran i Islamska država žele nas uništiti a mržnja prema židovima uperena je danas prema židovskoj državi”, rekao je Netanyahu smjerajući na džihadističku organizaciju. “U našem svijetu preživljavaju jaki, slabe se uklanja. To smo u holokaustu iskusili na vlastitoj koži i ta nam je pouka uvijek na umu”, rekao je. “Od naroda koji je bio bez obrane postali smo zemlja s obrambenim snagama među najmoćnijima u svijetu”, istaknuo je.

Međutim cjelokupna ceremonija je u sjeni jučerašnjih izjava izraelskog premijera, koji je kazao kako Iranci žele pomorske baze na Sredozemnom moru, a Putin nije izričito protiv toga.

O čemu su Putin i Netanjahu razgovarali u martu?

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da argumente Rusije o formiranju pomorske baze Irana u Siriji ne smatra ubjedljivim, javlja televizija „Fox News“.

– Oni su (Iranci) došli u Siriju, pokušali da naprave tamo pomorsku bazu na Sredozemnom moru. Možete li da zamislite iranske podmornice u Sredozemnom moru? Kod nas je tamo Šesta flota (operativna flota Ratne mornarice SAD), tamo su naši brodovi. Da li želite da tamo budu Iranci? Ne! – rekao je Netanjahu u intervjuu američkoj televiziji.

– Rekao sam i predsjedniku Putinu da to nije najbolja ideja… Rekao sam da nije u interesu nijedne zemlje, uključujući Rusiju. Nisam čuo ubjedljive kontraargumente – dodao je izraelski premijer.

Netanjahu je ranije optužio Iran da želi  formirati pomorsku bazu u Siriji. Zamjenik komandanta Korpusa čuvara islamske revolucije Rasul Sanai Rad izjavio je ranije da Iran nema takve planove. Netanjahu je posjetio Moskvu u martu. Glavni cilj posjete, koja je trajala nekoliko sati, bio je sprječavanje pokušaja Irana da se učvrsti u Siriji u kontekstu procesa rješavanja konflikta u toj zemlji, saopštila je kancelarija izraelskog premijera.

 

 

 

 

(GLobal CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj