(VIDEO) HLADNI RAT ZA KAPU SVIJETA: Rusija postavlja napredni protivraketni sistem na Arktik

Ruska Federacija nastavlja da jača svoje vojne potencijale na Arktiku, a posljednji u nizu poteza s ovim ciljem predstavlja postavljanje protivraketnog sistema posebno modifikovanog za uslove na Sjevernom polu.

Slikovni rezultat za russian army on arctic

Komandant ruskih kopnenih snaga general Oleg Saljukov izjavio je kako će arktička vojna oprema biti prvi put predstavljena na vojnoj paradi ove godine. “Javnost će prvi put imati priliku da vidi takve (arktičke) odbrambene sisteme kao što su Tor-M2DT, projektile i artiljerijski sistem Pancir SA, kao i pomoćna vozila”, rekao je Saljukov i dodao: “Takođe, moguće je da ćemo predstaviti unapređene verzije tenkova, vjerovatno T-72B3M”.

General je objasnio kako nova oprema omogućava Rusiji da održava bezbjednost uprkos surovoj arktičkoj klimi i terenu koji je nepristupačan i daleko od logističkih objekata. Tor M2-DT koji će biti raspoređen na Arktiku predstavlja unaprijeđenu polarnu verziju sistema Tor M2 – kratkodometni, samohodni raketni sistem zemlja-vazduh, dometa do 20 kilometara.

Prema riječima komandanta ruskih snaga protivvazdušne odbrane, osim sistema Tor, Moskva će ove godine završiti i radove na unaprijeđenju sistema S-300 V4 čime će Rusija dobiti “napredan protivvazdušni artiljerijski kompleks”. Jačanje ruskih snaga na Arktiku Kremlj pravda opštim regrupisanjem oružanih snaga kao i naporima za modernizacijom i jačanjem borbene gotovosti vojske.
(Global CIR/Agencije)

Komentiraj