BIVŠI MINISTAR ODBRANE SLUČAJNO PRIZNAO: Izrael ima otvoren kanal komunikacije s DAIŠ-em

Tel Aviv ostaje “neutralan” u sirijskom ratu, pa se oružana grupa DAIŠ najmanje u jednoj prilici “izvinila” Izraelu zbog slučajnog napada na njegove vojnike na okupiranoj Golanskoj visoravni, rekao je bivši izraelski ministar.

Slikovni rezultat za israeli minister ya'alon admit communication with isis

Govoreći o široj izraelskoj politici “neutralnosti” u Siriji, bivši ministar odbrane Moshe Ya’alon slučajno je priznao da Izrael ima otvoren komunikacijski kanal sa ćelijom DAIŠ-a koja djeluje na Golanskoj visoravni. “Bio je jedan slučaj nedavno kad je DAIŠ otvorio vatru i izvinio se“, rekao je Yaalon, prenosi Times of Israel.

Upitan da objasni tu svoju izjavu, Ya’alonov je ured to odbio. Izraelska vojska također je odbila komentirati ovu izjavu. Prema izraelskom zakonu, svaka komunikacija s teroristima smatra se nelegalnom.

Ya’alon je bio ministar odbrane od 2013. do ostavke u maju 2016. godine, a njegovi komentari odnose se, navodno, na prvi direktni incident koji je uključivao sukob Izraela i DAIŠ-a. To se desilo prošlog novembra, kada je ćelija Shuhade al-Yarmouka, koja je obećala lojalnost ISIL-u, razmijenila vatru s izraelskim snagama na Golanskoj visoravni.

Iako je službeni stav Izraela u vezi sa Sirijom biti u poziciji neutralnosti, Tel Aviv je nekoliko puta napadao SAA kako bi spriječio navodni transfer oružja libanskoj grupi Hezbollah, koju Izrael smatra terorističkom grupom.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj