MNOGI AMERIKANCI SPAS PRONALAZE NA KUBI: Dolaze po lijekove koje zbog embarga ne mogu nabaviti u SAD

Kuba se već više od 50 godina nalazi pod američkim sankcijama. Baš zato što su pod sankcijama, bili su prisiljeni da sami razvijaju lijekove za razne bolesti, između ostalih, i za karcinom. To je, ujedno, i razlog zašto sve više Amerikanaca svoj jedini spas vidi upravo u Kubi i njenim stručnjacima. Odlazeći na Kubu oni svjesno krše embargo, ali mnogi nisu zabrinuti zbog toga.

Slikovni rezultat za americans coming in cuba to get cancer vaccine

Jedna od njih je i Džudi Ingels, koja je sa porodicom u Havani već šest dana. Imala je vremena da obiđe sve znamenitosti grada. Ipak, osnovni razlog njene posjete jeste da primi vakcinu Cimavax, lijek namijenjen oboljelima od karcinoma pluća. Ingelsova je svjesna da je odlazeći na Kubu prekršila embargo, jer iako su neke sankcije ukinute, liječenje američkih državljana je i dalje zabranjeno na Kubi. Ipak, Džudi se ne obazire na to…

“Uopšte nisam zabrinuta”, kaže Ingelsova i dodaje: “Prvi put imam stvarnu nadu da će mi biti bolje”.

Svom onkologu iz SAD nije rekla da ide na Kubu. Kad ga je jednom pitala za Cimavax, odgovorio joj je da nikad nije čuo za to.

Ali, ja sam onda sama krenula u istraživanje. Čak sam saznala da je taj lijek u januaru testiran na pacijentima u Bafalu, država Njujork, ali zvanično još nije dostupan u SAD“, kaže Ingelsova.

Ona je na Kubu došla zajedno sa suprugom i kćerkom i trenutno borave u “La Pradera”, zdravstvenom centru u zapadnoj Havani. Riječ je o bolnici koja prima strane pacijente, koji sami plaćaju liječenje. Ingelsova kaže da ovaj centar više podsjeća na hotel nego na bolnicu.

BBC: Kuba kao spas za brojne Amerikance

Nju će ovaj put, zajedno sa zalihama “Cimavaxa” koje će ponijeti kući, koštati oko 15.000 dolara. Inače, riječ je o vakcini koja stimuliše imunološki sistem i njegovu reakciju na proteine u krvi koji dovode do rasta karcinoma u plućima. Nakon prvih doza, koje će primiti u Havani, sa sobom će ponijeti doze vakcine koje će primati samo jednom mjesečno. Riječ je o proizvodu kubanske biotehnološke industrije, koja je definitivno jedna od najboljih u svijetu i koja se od 1980. godine konstantno razvija i napreduje.

Ono što je zaista ironično jeste da su Kubanci uspjeli da dođu do ovih biotehnoloških inovacija pod pedesetogodišnjim sankcijama. S druge strane, bili su primorani na to jer lijekove nisu mogli uvoziti. Danas, kubanska biotehnološka industrija zapošljava više od 22.000 naučnika, tehničara i inženjera, a njihovi lijekovi se prodaju širom svijeta… Osim u SAD. Iako Kubanci ne žele da otkriju koliko ih je koštalo da razviju vakcinu poput ove, naglašavaju da je riječ o tretmanu koji je jeftiniji od svih dosad poznatih. Kada je riječ o Kubancima, oni se mogu pohvaliti potpuno besplatnom zdravstvenom njegom.

Jedna od njih je i Lukresija Hesus Rubiljo (65) iz Havane. Prošle godine doktori su joj dali tri mjeseca života. Nakon prvih neophodnih terapija počeli su joj davati Cimavax. Danas se ona osjeća toliko bolje da se sama popne na peti sprat svoje zgrade, a konstantan kašalj je nestao. Nema više ni tumora na plućima. Ona danas prima ovu terapiju samo jednom mjesečno i planira da otputuje u Španiju, u posjetu djeci i unucima.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj