OBJEDINJENE POD BRITANSKOM KRUNOM? Šefovi pet obavještajnih službi na iznenadnom sastanku na Novom Zelandu

Zvaničnici iz nekih od vodećih međunarodnih špijunskih agencija došli su u Queenstown na Novom Zelandu zbog tajnog sastanka.

Hitan sastanak tajnih službi: Svjetski moćnici upravo odlučuju o sudbini planete! (VIDEO)

Grupa nosi naziv Pet očiju (Five Eyes) i predstavlja špijunski savez između SAD, Velike Britanije, Australije, Kanade i Novog Zelanda. Očekuje se da ća na tajnom sastanku prisustvovati i direktor FBI James Comey i CIA Mike Pompeo zajedno sa najvišim zvaničnicima  Australije, Kanade, Velike Britanije i Novog Zelanda te njihovih obavještajnih i sigurnosnih agencija – javljaju novozelandski mediji.

Privatni avion koji je sletio na Wellingtonski aerodrom izazvao je radoznalost kada je otkrivena njegova registracija 10030, jer ona pripada CIA. Veliki broj korporativnih mlaznjaka je sleteo u Queenstown u petak.

Portparol novozelandskog premijera Bill English potvrdio je da će veliki broj visokih zvaničnika prisustvovati konferenciji čiji je vlada domaćin. – S obzirom na specifične zahtjeve sigurnosti, ne možemo da komentiramo dalje u ovom trenutku – rekao je portparol English.

Savez prestavlja alijansu u kojoj bi trebalo da se djele obavještajni podaci između pet nacija koje govore engleski i star je 70 godina.  On se trenutno sastoji od Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), britanskog Štaba za komunikacije (GCHK), kanadske Agencije za sigurnost komunikacija (CSEC), australijske Uprave za veze (USH), te Agencije za sigurnost komunikacija Novog Zelanda (GCSB).

Oni dijele obaveštajne podatake i rade zajedno na stvaranju globalnog aparata za špijuniranje. Stepen saradnje saveza je otkriven kada su procurili dokumenti koja je objavio Edward Snowden.

Prema Otago Daily Timesu, konferencija se očekuje da će trajati oko sedmicu dana, ukjljučujući i igranje golfa. Tokom konferencije policija sprovodi posebnu akciju nazvanu Silver Fern.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Bije baš toliko tajni, kad ste ga i vi razotkrili. Ni špijuni nisu više kao što su nekad bili.

    Reply

Komentiraj