OPASNA ZAVISNOST OD SPECIJALNIH JEDINICA! Da li će Donald Trump pratiti ovaj trend ili će se fokusirati na konvencionalne snage?

Još kada su pedesetih godina prošlog vijeka snage Sjeverne Koreje prokrčile svoj put kroz Korejsko poluostrvo, američka Vlada je kao odgovor odlučila da pošalje tim od 15 visoko obučenih vojnika sa samo jednim zadatkom – da sabotiraju sjevernokorejsku vojsku. Ovi vojnici su rušili mostove, presretali konvoje, a američke vlasti su se ubrzo zaljubile u svoje elitne ratnike. 

Reuters, Američki specijalciSvi predsjednici Amerike, još od vremena Frenklina Ruzvulta, su bez izuzetka pokazivali interesovanje za specijalne jedinice. Prvi ovakav odred je formiran još 1942. godine, nakon čega je Kenedi povećao broj specijalaca sa 2.000 na 10.500 i formirao sada već čuvene Mornaričke foke. Pod Džordžom Bušom i Barakom Obamom, elitne jedinice američke vojske su narasle sa 38.000 članova 2001. godine na 70.000 2016. godine.

Da li će i Donald Tramp da prati trend svojih prethodnika i u svakoj situaciji se oslanjati na svoje elitne vojnike? On je već koristio specijalne jedinice u nekoliko situacija na Bliskom istoku, ali historija pokazuje da ma koliko bile impresivne, ni ove elitne jedinice ne mogu da garantuju uspjeh, i često služe samo da bi obezbjedile kratkoročnu taktičku prednost.

Više puta se pokazalo da i specijalci mogu da podbace, kao što je bio slučaj sa talačkom krizom u Iranu kada je poslije njihove intervencije čak osam talaca poginulo ili sa ubistvom Osame bin Ladena koje, van svih očekivanja, nije smanjilo uticaj Al Kaide.

Donald Tramp i novi Savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond Mekmaster; Autor: Fonet / AP
Foto: Donald Tramp i novi Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Herbert Rejmond Mekmaster; Autor: Fonet / AP

Tramp je nedavno odobrio da se Marinci pošalju u Siriju, što je znak da se u ovom ratu fokus američke vojske polako premješta sa specijalnih na konvencionalne jedinice. Ovakvim odlukama Donald Tramp može da se stavi rame uz rame sa samo nekolicinom predsjednika koji su pokazali umjerenost u korištenju specijalnih jedinica.

 

 

(Global CIR/Newsweek)

Objavljeno u:

Komentiraj