SAD OPTUŽUJU RUSIJU DA POMAŽE TALIBANE! Karzai u Moskvi kritikovao američku politiku, ministar odbrane SAD-a nenajavljeno doputovao u Kabul!

Hamid Karzai, bivši predsjednik Afganistana otputovao je u Moskvu, kako bi učestvovao na međunarodnoj konferenciji o borbi protiv terorizma, koja će se održati 26. i 27. aprila u Rusiji.

Karzai je jučer u svom govoru, oštro kritiziravši SAD, izjavio da je ta zemlja ušla u Afganistan sa sloganom o borbi protiv terorizma, ali su se tokom proteklih 15 godina prisustva SAD-a u Afganistanu proširili talibani i ekstremizam u zemlji. On je također u nastavku rekao da SAD trebaju, umjesto porasta svojih snaga u Afganistanu, ozbiljno djelovati kako bi vratili mir u tu zemlju.

U međuvremenu je James Mattis, ministar odbrane SAD-a, stigao  u afganistansku prijestolnicu Kabul. Ministar odbrane SAD-a stigao je u Afganistan bez prethodne najave, najvjerovatnije su planirani  sastanci s visokim zvaničnicima Afganistana.

Ministar odbrane i zapovjednik vojske Afganistana dali ostavke

Afganistanska predsjednička palača je objavila da je Mohammad Ašraf Gani, predsjednik Afganistana, prihvatio ostavke generala Abdollaha Habibija, ministra odbrane Afganistana, i generala Kadam Šah Šahima, zapovjednika štaba vojske te zemlje.

U petak su talibani, za koje se kaže da su se neki njihovi pripadnici uvukli među vojsku te zemlje, napali sjedište 209. korpusa afganistanske vojske, u pokrajini Balh, te je poginulo najmanje 100 vojnika, dok su ih desetine ranjene. Prema tom izvještaju, ostavka ova dva visoka zvaničnika odbrane Afganistana iznesena je na sigurnosnoj sjedinici jutros, i Ašraf Gani ju je prihvatio.

Američki general: ‘Rusi sarađuju sa talibanima’

General John Nicholson, prvi čovjek američkih vojnih snaga u Afganistanu, u ponedjeljak je rekao kako ne isključuje mogućnost da Rusi surađuju s talibanima, prenosi Reuters.

Nicholson je to izjavio pred očima američkog ministra obrane Jima Mattisa koji je stigao u nenajavljeni posjet Afganistanu. Novinar je izravno pitao Nicholsona ‘što je s izvještajima da Rusi opskrbljuju talibane s oružjem’, general je kao iz topa ispalio.

– Ne isključujem tu mogućnost!

Neimenovani visoki dužnosnik američke vojske nedavno je povjerljive obavještajne informacije podijelio s novinarima, a u njima stoji da Rusi financijski pomažu talibanima, a usput ih opskrbljuju s oružjem.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj