STRELICE IZ IZRAELA: Netanyahu bijesan na Njemačku, prijeti rijetko viđenim diplomatskim skandalom!

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zaprijetio je u utorak otkazivanjem susreta s njemačkim ministrom vanjskih poslova Sigmarom Gabrielom ako se ovaj sastane s predstavnicima organizacija koje kritiziraju politiku izraelske vlade, rekao je izraelski dužnosnik.

Taj dužnosnik koji je htio ostati anoniman, potvrdio je za AFP informacije koje je prva objavila izraelska mreža Channel 2. Otkazivanje susreta između Netanyahua i Gabriela bio bi rijetko viđen skandal u diplomatskim vezama Izraela i Njemačke. No, dogodio bi se u prilikama zahlađenja odnosa dviju zemalja. Gabriel je u utorak ujutro rekao da bi otkazivanje susreta bilo “nezamislivo”.

“Od izraelskih glasila doznajemo da premijer Netanyahu, s kojim sam se inače često susretao, želi otkazati posjet zbog toga što se želimo sastati s predstavnicima civilnog društva kritičnima prema vladi”, rekao je za njemačku javnu televiziju ZDF. “To ne mogu ni zamisliti i to bi bilo jako neugodno”, dodao je. “Sasvim je uobičajeno da se u prigodi posjeta inozemstvu razgovara s predstavnicima civilnog društva”.

Gabriel je planirao sastati se u utorak s predstavnicima B’Tselema, izraelske nevladine organizacije koja skuplja podatke o povredi ljudskih prava na palestinskom teritoriju koji je židovska država okupirala prije 50 godina i Breaking Silencea, druge nevladine organizacije koja, štiteći identitet izraelskih vojnika, nudi platformu na kojoj mogu iznijeti svoja iskustva i osuditi postupke vojske koje smatraju neprihvatljivim.

Netanyahuova vlada koju smatraju najdesnijom u povijesti zemlje, vodi aktivnu kampanju protiv organizacija koje optužuje da ‘potkopavaju legitimnost izraelske države’.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj