TAKTIČKO POVLAČENJE: Marine Le Pen zamrznula funkciju predsjednice Nacionalne Fronte

Kandidatkinja francuske krajnje desnice na predsjedničkim izborima Marine Le Pen, koja se kvalificirala za drugi krug, izjavila je u ponedjeljak navečer da “oni mogu pobijediti i da će pobijediti” te ujedno najavila da privremeno zamrzava dužnost predsjednice Nacionalne fronte.

Najavljujući na tv France 2 svoju pobjedu na izborima Le Pen je objavila da privremeno napušta mjesto predsjednice Nacionalne fronte kako bi se posvetila okupljanju Francuza prije drugog izbornog kruga te je napala svog protivnika najavom da će “uskoro rastjerati maglu koja okružuje njegov program”.

Još samo 10%

Komentirajući ispitivanje za drugi krug, koji Emmanuelu Macronu daje 60 posto glasova prema 40 u njezinu korist, ona je dodala da “je malih deset posto glasova ostvarivo”. “Ništa u Macronovom planu ni u njegovom ponašanju ne pokazuje ni najmanji dokaz ljubavi za Francusku”, ustvrdila je čelnica ekstremne desnice.

Macron se u svom govoru nakon prvog kruga izbora predstavio kao kandidat domoljuba protiv nacionalista. “Ja sam kandidatkinja zaštite Francuza”, rekla je Le Pen i dodala da se nada najvećem mogućem okupljanju domoljuba protiv predstavnika globalizacije. Ona je ocijenila da izbori 7. maja predstavljaju neku vrstu referenduma u kojem Francuzi biraju između “Francuske ili … drugog, nestajanja, iščeznuća Francuske”.

Konzervativac Fillon povlači se s dužnosti u stranci

Francuski konzervativni predsjednički kandidat Francois Fillon, koji u nedjelju nije uspio ući u drugi krug izbora, u ponedjeljak je objavio kako odustaje od bilo kakve istaknute uloge u svojoj stranci uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju u junu.

Fillon je 63-godišnji bivši premijer koji je slovio kao favorit za budućeg francuskog predsjednika do kraja siječnja ove godine, kad su u javnost izašle optužbe da je svojoj supruzi i djeci plaćao javni novac za fiktivne poslove. Te su afere uništile njegov kredibilitet, pogotovo stoga što je predlagao implementaciju šok terapije kroz rezove u državnom sektoru i radničkim pravima.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj