(FOTO/VIDEO) KIM YONG UN IZVEO ORGOMNU VOJSKU NA OBALE: Ovo je samo dio onoga što čeka potencijalne napadače!

Sjeverna Koreja u utorak je organizirala velike vojne vježbe kako bi obilježila 85. obljetnicu utemeljenja vojske. Južnokorejska agencija Yonhap izvijestila je da je Sjeverna Koreja rasporedila veliki broj dalekometnog topništva u regiji Wonsan na istočnoj obali izvodeći vojne vježbe velikih razmjera.

NORTH

Vježbe je osobno nadzirao sjevernokorejski vođa Kim Jong Un. Kako se vidi na objavljenim fotografijama, sjevernokorejski vođa je na plaži Wonsan poslagao stotine tenkova i ostalog topničkog naoružanja, prizor kojem je zasigurno cilj bio zastrašiti prvenstveno Sjedinjene Američke Države, ali i Južnu Koreju.

Prema pisanju medija, prilikom vježbe je korištena živa municija, a osim topničke paljbe, imaginarnu bojišnicu su nadlijetali vojni zrakoplovi, a morem su patrolirale podmornice.

Zanimljivo, južnokorejska mornarica je istovremeno objavila kako u utorak izvodi zajedničke vojne vježbe s američkim razaračima u vodama zapadno od Korejskog poluotoka te da će im se uskoro pridružiti američki nosač zrakoplova USS Carl Vinson.

Vojna vježba se odvila u trenutku kad su u Južnu Koreju stigli američki kamioni s prvim dijelovima proturaketnog štita THAAD.

Sjedinjene Države i Južna Koreja odlučili su postaviti štit THAAD nakon razgovora južnokorejskog privremenog predsjednika i američkog potpredsjednika Mikea Pencea početkom marta. Kina se oštro protivi postavljanju tog štita jer će on ograničiti njezine raketne kapacitete.

Kineski predsjednik Xi Jinping je u telefonskom razgovoru s Trumpom u ponedjeljak pozvao SAD na “suzdržanost” prema Sjevernoj Koreji.

Glasnogovornik glavnog kandidata na južnokorejskim predsjedničkim izborima 9. svibnja Moon Jae-ina rekao je u srijedu da je odluka američkog vojnog vrha da postavi dijelove proturaketnog štita THAAD za osudu, prenosi Reuters.

Moonov glasnogovornik Park Kwang-on ističe u priopćenju da je to “veoma loša” odluka jer lišava buduću vladu prava da donese političku odluku o spornom proturaketnom odbrambenom sustavu.

Istodobno SAD je demonstrirao snagu uplovljavanjem podmornice u južnokorejsku luku u trenutku dok raste zabrinutost svijeta zbog jačanja napetosti izazvanih nuklearnim programom Pjongjanga.

Podmornica USS Michigan na nuklearni pogon uplovila je u Busan u trenutku dok napadačka skupina vođena američkim nosačem zrakoplova plovi prema korejskim vodama a diplomati iz Južne Koreje, Japana i SAD-a u Tokiju razmatraju sjevernokorejsko ustrajavanje na nuklearnom programu.

Posljednjih sedmica raste zabrinutost zbog mogućnosti da će Sjeverna Koreja provesti nova testiranja nuklearnog oružja i raketa dugog dometa prkoseći sankcijama UN-a.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj