KINA NEGODUJE: SAD dopremile raketni štit u Južnu Koreju

Voska SAD dovezla je u Južnu Koreju, gdje treba da bude postavljen sistem antiraketne odbrane THAAD, šest kamionskih prikolica radarske i druge opreme. Zbog toga su izbili sukobi policije i lokalnog stanovništva, prenosi Jonhap. Lokacija antiraketnog štita je na terenu koji je do sada korišten za golf u okrugu Seongđu.

Slikovni rezultat za thaad south korea

Rojters THAAD naziva “kontroverznim” sistemom i navodi da se njegovo postavljanje dešava u trenutku visokih tenzija vezanih za raketni i nuklearni program Sjeverne Koreje.

Navodi se da su se SAD i Južna Koreja dogovorile da postave THAAD kao odgovor na sjevernokorejske prijetnje o lansiranju raketa, ali da Kina kaže da će to učiniti malo na odvraćanju Sjeverne Koreje od njenih planova, ali da će destabilizovati regionalnu bezbjednosnu ravnotežu.

“Uklonite THAAD”

Kina je je saopštila da je ashingtonu i Seulu prenijela ozbiljnu zabrinutost nakon što je vojska SAD počela da prebacuje dijelove sistema antiraketne odbrane THAAD radi raspoređivanja u Južnoj Koreji, zatraživši njegovo povlačenje.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je na redovnoj konferenciji za novinare rekao da je Kina zatražila od SAD i Južne Koreje da povuku taj sistem.

Seul i Washington tvrde da je svrha THAAD isključivo odbrana protiv raketa Sjeverne Koreje. Kina, međutim, izražava zabrinutost da bi snažan radar tog sistema mogao da prodre i na njenu teritoriju i ugrozi bezbjednost zemlje, navodi Rojters.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj