REFERENDUMSKA PREVARA! Turska opozicija ulaže žalbu Evropskom sudu za ljudska prava

Glavna turska opoziciona Republikanska narodna partija podnijeće žalbu Evropskom sudu za ljudska prava kako bi osporila to što su na referendumu o proširenju ovlašćenja predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana prihvatani glasački listići bez zvaničnog pečata, prenosi Reuters.

Želim još jednom da naglasim da će se rezultat referenduma iznijeti pred Evropski sud za ljudska prava“, rekla je portparolka ove stranke Selin Sajek Boke novinarima u Ankari. Državni savjet Turske juče je odbio da sasluša predstavnike ove stranke u vezi sa referendumom, navodeći da nije nadležan.

Jildrim: Odnosi Brisela i Ankare nikad lošiji

Odnosi između Turske i EU dostigli su najniži stepen u posljednje vrijeme, izjavio je turski premijer Binal Jildrim. Izjava turskog premijera predstavlja reagovanje na odluku glavnog tijela EU za ljudska prava da Tursku vrati na listu zemalja koje treba nadgledati.

Jildrim je rekao novinarima da Turska tek treba da se opredijeli o sljedećim koracima kada je u pitanju odluka Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu.

Erdoan Briselu: Treba vam zemlja poput Turske

Turski predsjednik Tajip Redžep Erdoan izjavio je danas da će Turska preispitati svoju poziciju o pridruživanju Evropske unije ako još dugo bude čekala pred njenim vratima i ako, kako je naveo, potraje trenutni neprijateljski mentalitet nekih članica. On je u intervjuu za Rojters ocijenio da je odluka Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope da Tursku stavi na listu za nadzor propisa “potpuno politička” i da Ankara ne priznaje tu odluku.

Erdoan je ponovio da je spreman da pitanje članstva u EU stavi na referendum i da Turska i poslije 54 godine ne može beskonačno da čeka na vratima.

Britanci su glasali za Brexit i mi ćemo!

“Ujedinjeno Kraljevstvo je pitalo svoje građane i oni su glasali za Brexit… Oni su mirni, idu ka novoj budućnosti, a istu stvar je izvela i Norveška… i ta ista stvar može da bude primjenjena i na Tursku”, rekao je Erdoan.

Pomenuo je i da je liderka desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen na izborima u Francuskoj zaprijetila da će izvesti Francusku iz EU zaključivši da je Unija na ivici raspada.

Jedna ili dvije zemlje ne mogu da održe EU u životu. Treba vam zemlja poput Turske, drugačija zemlja koja simbolizuje drugačiju vjeru, to bi ih učinilo veoma jakim. Ali, članice EU izgleda da ne shvataju tu činjenicu. Njima je veoma teško da prihvate muslimansku zemlju kao što je Turska”, rekao je Erdoan.

Sirija se mora osloboditi Assada

Govoreći o Siriji, on je ponovio svoj stav da nema rješenja sirijskog konflikta dok je predsjednik Bašar al Asad na vlasti. “Asad nije adresa za perspektivno rješenje u Siriji. Sirija treba da se oslobodi Asada kako bi moglo da se pojavi rješenje“, naveo je on.

Takođe je ukazao na omekšavanje ruske podrške Asadu rekavši da mu je predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao da on nije “Asadov advokat”.

Takođe, Erdoan je najavio povratak u vladajuću Partiju pravde i razvoja kada izborna komisija proglasi zvanični rezultate referenduma koji mu daje veća ovlašćenja.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj