SPLITOM NADLIJETALI AVIONI F-16: Američka i hrvatska vojska pokazale oružanu silu na Poljudu!

Četvrti međunarodni sajam vojne industrije “Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA 2017.” otvorena je u srijedu u splitskoj Spaladium areni, gdje se predstavlja 131 izlagač naoružanja, vojne opreme i drugih obrambeno-sigurnosnih proizvoda i usluga iz 22 zemlje među kojima 63 hrvatska izlagača.

Izložba će trajati do 28. aprila, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i u organizaciji kompanije TNT Production In. iz Sjedinjenih Američkih država, javlja Jutarnji.

Direktor kompanije TNT Production In. Justin Webb u kratkom je obraćanju rekao kako će izložbu posjetiti izaslanstva tridesetak zemalja iz jugoistočne Evrope, zapadne Evrope, Azije, Euroazije, sjeverne Afrike i srednjeg istoka i Sjedinjenih Američkih Država. Zahvalio je Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji i hrvatskoj Vladi na pomoći u organizaciji.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović je u svojem govoru naglasila da je za hrvatske proizvođače važno što se ASDA održava u Splitu.

Oni svojom kvalitetom, može se reći bez imalo pretjerivanja, mogu parirati konkurenciji na globalnoj razini – istaknula je predsjednica Hrvatske.

Zbog ograničenih vlastitih sredstava naše tvrtke nemaju dovoljnu snagu za proboj na svjetska tržišta, ali ASDA pruža priliku za prevladavanje tih ograničenja “bez potrebe napuštanja matične države – rekla je Grabar Kitarović, dodavši: Vjerujem da će im to biti poticaj za nastavak i do sada izvrsnog rada, za nastavak širenja poslovanja i veća ulaganja u istraživanja i razvoj novih tehnologija, što mora biti motor oporavka i ubrzanog razvoja cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Predsjednica Hrvatske je rekla kako je ova izložba i putokaz budućih odnosa i sinergijskog djelovanja države i privatnog sektora, pošto se održava “kroz svojevrsni oblik javno-privatnog partnerstva, odnosno saradnje gospodarskih subjekata s državnim tijelima u realizaciji projekta u kojemu je prepoznat zajednički interes”.

Tema obrambenih izdvajanja sve je prisutnija posljednjih godina, a “suočene s novim ili ponovno aktualiziranim izazovima gotovo sve europske države, posebno NATO-saveznice, krenule su putem stabilizacije i postupnog povećanja obrambenog proračuna”, rekla je Grabar Kitarović.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske, ministar odbrane Damir Krstičević koji je prisustvovao i u svojstvu izaslanika premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, u svojem je govoru naglasio kako se ASDA etablirala kao prvorazredni poslovni događaj, mjesto upoznavanja s novim proizvodnim tehnologijama i susreta s novim trendovima u svijetu vojne industrije.

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj je nakon svečanog otvaranja ASDA-e negodovao što nije uvršten u protokol kao izaslanik predsjednika Sabora Bože Petrova, a svoje je mišljenje rekao i predsjednici Republike.

– Institucija predsjednice (Republike) je časna i mora se držati do nje, isto tako Vlade i Sabora – kazao je Bulj i dodao: Sramota je što je protokolom zaobiđena institucija predsjednika Sabora.

Novinarima je rečeno kako je protokol otvaranje ASDA-e u nadležnosti Ministarstva odbrane Hrvatske.

Nakon otvaranja “ASDA-e 2017.”, upriličena je u šoljudskoj lučici tradicionalna pokazna vježba u kojoj su učestvovali pripadnici Hrvatske ratne mornarice, Hrvatske kopnene vojske i, prvi put, predstavnici Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država s helikopterom MH-60S. Dva američka aviona F-16 i hrvatski MIG 21 preletjeli su iznad područja vježbe.

Tokom vježbe je demonstrirana osposobljenost pripadnika hrvatskih Oružanih snaga za rukovanje novim podvodnim vozilom REMUS 100, koje je Hrvatskoj donirao SAD. U pokaznoj je vježbi sudjelovala i Akro grupa “Krila Oluje.”

 

 

 

(Global CIR/JL)

Komentiraj