SMANJUJU OVISNOST O RUSKOM GASU: Poljska potpisala prvi ugovor o nabavci američkog gasa

Poljska je potpisala prvi ugovor o nabavci prirodnog gasa u tečnom stanju od američkog dobavljača, dok ta zemlja nastoji da prekine ovisnost od isporuka iz Rusije, saopćili su zvaničnici u četvrtak.

Slikovni rezultat za Poland buying american gas

Čelnik poljskog gasnog diva, PGNIG, Piot Wozniak, izjavio je da će prva isporuka u luku Swinoujscie na Baltičkom moru stići početkom juna s terminala Sabine Pass smještenog na granici Teksasa i Lujzijane. To će biti prva isporuka američke kompanije LNG sjevernoj  Evropi.

Wozniak nije objavio obim ni vrijednost ugovora, koji je potpisao s firmom sa sjedištem u Houstonu, Chenier Energy, Inc. Samo je kazao da je cijena “dobra i atraktivna”.

Premijerka Beata Szydlo izjavila je da će ugovor pomoći Poljskoj  da prekine svoju ovisnost od isporuka iz Rusije. Poljska nastoji umanjiti svoje oslanjanje na Moskvu, koja je u prošlosti koristila snabdijevanje gorivom kao sredstvo političkih pritisaka na neke zemlje u regiji.

Među tim koracima je prošlogodišnje otvaranje luke Swinoujscie putem koje će LNG snabdijevati Poljsku i druge zemlje u regiji.

SAD su bogate gasom od škriljaca, što ih čini uznačajnim izvoznikom goriva, prenosi AP.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj