VRAĆA SE NA KOSOVO! Oslobođen Ramuš Haradinaj, Vučić zakazao hitnu sjednicu vlade

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio je zahtjev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Oslobođen Ramuš Haradinaj, Vučić zakazao hitnu sjednicu vlade

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK, a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj potjernici, koju je za njim raspisala Srbija. Haradinaja srbijansko tužilaštvo tereti za navodne ratne zločine na Kosovu krajem devedesetih, iako ga je Haški tribunal ranije oslobodio.

Nakon što je Sud u Francuskoj odbio zahtjev Srbije da isporuče Ramuša Haradinaja, premijer Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sjednicu Vlade.  Kako prenosi Kurir, tema sjednice bit će puštanje Haradinaja na slobodu.

Haradinaj: Bitka je dobijena, slobodan sam da se vratim kući

Nakon odluke suda u Kolmaru da odbije zahtjev za izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji, lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova je izjavio da je “ovo pobjeda Albanaca” i da je on danas slobodan čovjek da se vrati kući.

Haradinaj se obratio svojim pristalicama ispred suda rekavši da je “ova bitka dobijena” i zahvalio im na podršci. Inače, odluka suda o oslobađanju bivšeg kosovskog premijera je u sudnici dočekana aplauzom.

“Pošto sam sada slobodan, idem da dobijem pasoš u Strazburu. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo. Izgubljena su četiri mjeseca, vrijeme je dragocjeno’, rekao je Haradinaj.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj