WASHINGTON POST: Le Penova ima šanse da pobijedi, koristi Trumpovu taktiku kako bi izmanipulisala glasače!

U iščekivanju drugog kruga izbora za predsjednika Francuske, kandidatkinja ultradesničarske stranke Nacionalni front Marin Le Pen pokušava da izvede sličan politički manevar kao njen kolega Donald Tramp na predsjedničkim izborima u SAD, a to je da ubijedi protivničke glasače da ne izađu na izbore.View image on Twitter

Iako sve ankete pokazuju da je njen protivnik Emanuel Makron u velikoj predsnosti i da će uzeti preko šezdeset posto glasova, analitičari ostavljaju malu mogućnost da i Le Penova uspije da se domogne predsedničkog mandata.

Makron svoju podršku nije zaslužio toliko svojim kvalitetima i proglobalističkom politikom, koliko činjenicom da su svi njegovi protivkandidati doživjeli neku vrstu neuspjeha. Fransoa Fijon, koji je bio prvobitni favorit, je imao korupcionaški skandal neposredno pred izbore, dok se dosadašnji predsjednik Fransoa Oland suočava sa historisjski niskim rejtingom. Šansa Marin Le Pen je u glasačima ljevičarskog kandidata Žan Luka Melašona, koji je poput nje propagirao antiglobalizam i ograničavanje moći krupnog kapitala.

Emanuel Makron i Marin Le Pen; Autor: Reuters / AP
Foto: Emanuel Makron i Marin Le Pen; Autor: Reuters / AP

Le Penova sada pokušava ubijediti Melašonove glasače kako njihovi programi imaju dosta toga zajedničkog. Ankete pokazuju da Melašonovi glasači, iako ne prihvataju ekstremnu politike prema izbjeglicama koju propagira Nacionalni front, ipak smatraju da je Marin Le Pen prihvatljiviji kandidat, za razliku od Makrona koji se jasno deklarisao kao globalista. Tome ide u prilog i to što Melašon nikad nije pozvao svoje glasače da podrže Makrona u drugom krugu izbora.

Pored svega ovoga Marin Le Pen i dalje ima male šanse za pobjedu. Veliki dao glasača ne prihvata njenu ekstremnu politiku i spreman je da podrži Makrona samo kako ona ne bi pobijedila na izborima, dok se veliki broj takođe izjasnio kako će predati prazan listić ili apstinirati od izbora u znak protesta. 

Ipak ako ekonomski rast bude razočaravajuće mali i u narednik godinama, a nezaposlenost ostane oko 10 procenata, analitičari očekuju da će se Marin Le Pen na sljedećim izborima ponovo pojaviti kao ozbiljan kandidat – ovaj put jača nego ikada.

(Global CIR/Nesweek/Washington Post)

Objavljeno u:

Komentiraj