DETALJI TURSKE VAZDUŠNE INTERVENCIJE U SIRIJI! Iz Washingtina poručuju: “Turci nam javili sat prije napada, ugrozili naše vojnike”

SAD su duboko zabrinute zbog turskih bombardovanja u Siriji i Iraku u kojima je ubijeno više od dvadesetak kurdskih boraca, objavio je Stejt department još prije dva dana, a sada na površinu izlaze i drugi detalji napada..

Getty Images

Duboko nas zabrinjava Turska koja je izvela vazdušne napade na sjeveru Sirije i na sjeveru Iraka, bez koordinacije sa Sjedinjenim Državama ili koalicijom koja se bori protiv DAIŠ-a”, rekao je portparol Stejt departmenta Mark Toner. “Turskoj vladi smo odmah prenijeli naše zabrinutosti“, dodao je.

Turska je saveznica Amerikanaca i članica NATO-a i Vašington mora da pazi da se ne udalji od važnog partnera kako ne bi izgubio podršku Ankare.  Američki vojni savjetnici sarađuju s kurdskim snagama u borbi protiv džihadista, čemu se Turska protivi jer smatra kurdske borce pripadnicima terorističkih grupa.

U turskim vazdušnim udarima na položaje iračkih Kurda u iračkoj regiji Sindžar i na sjeveroistočnu Siriju u utorak je ubijeno najmanje 20 boraca prema posljednjim podacima u kampanji koja se vodi protiv grupa povezanih sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom strankom (PKK).  Meta vazdušnih napada u Siriji su pripadnici Organizacije za zaštitu kurdskog naroda (YPG), oružano krilo jedne od stranaka sirijskih Kurda, koje podržavaju Sjedinjene Države, a položaji su im u jednom od uporišta DAIŠ-a, Raki.

“Turci nam javili sat prije napada, ugrozili naše vojnike”

SAD su saopštile da su turski napadi na položaje Kurda izložili Amerikance potencijalnom riziku. Američki pukovnik u avijaciji Džon Dorijan rekao je da tursko upozorenje nije bilo dovoljno precizno po pitanju vremena i lokacije napada da bi bezbjednost američkih vojnika bila osigurana i dodao da su se oni nalazili oko 10 kilometara od mjesta udara.

Dorijan je rekao da su SAD zabrinute zato što Turska nije izvela napade u koordinaciji sa međunarodnom koalicijom za borbu protiv DAIŠ-a, koju predvode SAD.  Administracija američkog predsednika Donalda Trampa oštro je jučer kritikovala Tursku zbog napada na Kurde u Siriji i Iraku, optužujući je da ugrožava zajednički cilj borbe protiv DAIŠ-a.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj