NEĆE BITI ONAKO KAKO PRIŽELJKUJU BRITANCI! Merkelova najavila nemilosrdne pregovore o Brexit-u!

Angela Merkel je poslala jasnu poruku Londonu: pregovori o Brexitu između Britanaca i EU će biti nemilosrdni. U vladinom saopštenju Merkelova ne pravi ustupke, piše DW.

Glasanje Britanaca o Brexitu je rastužilo mnoge njemačke političare, ali vrijeme za tugovanje je definitivno prošlo. Sada se u pregovore koji počinju nakon parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji 8. juna ulazi bez emocija. Svaka strana se, što je bolje moguće, priprema na razmjenu uzajamnih udaraca o uslovima povlačenja koje treba biti završeno u naredne dvije godine. Preostalih 27 zemalja članica EU je u subotu na vanrednom samitu usvojilo posebne smjernice za pregovore sa Velikom Britanijom o njenom izlasku iz EU. I to uz veliku podršku učesnika samita, kako je izjavila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Onaj ko je slušao saopštenje njene vlade, već sada zna u kojem grmu leži zec. Stvari se neće odvijati onako kako priželjkuje Theresa May. Ako britanska premijerka ima neke namjere da odustane od dugoročnih finansijskih obaveza Velike Britanije prema EU, onda će naići na čvrst orah. Mayovoj neće uspjeti da vrući krompir uzme u ruke tek na kraju pregovora, može se zaključiti iz poruka njemačke kancelarke. Ona je jasno osudila uvjerenje nekih Britanaca da će nakon izlaska iz EU zadržati ista prava kao i ranije. To je iluzija i gubljenje vremena. Izbor riječi koje je koristila njemačka kancelarka nagovještava kako će se nemilosrdno ući u buduće pregovore.

Od najvećeg značaja je redoslijed kojim će biti razrađeni modaliteti izlaska iz EU. Buduća „treća zemlja“ Velika Britanija može se nadati poštenoj, ali ne prekomjernoj blagosti u pregovorima. Sa najvećom preciznošću će se obraćati pažnja na svaku stavku. U slučaju Njemačke se radi o pravima oko 100.000 njemačkih državljana koji žive u Velikoj Britaniji. Oštra pregovaračka linija je u interesu EU jer na taj način želi zastrašiti one koji namjeravaju slijediti put Velike Britanije. Nastup Angele Merkel u Bundestagu je jasna poruka Londonu: pregovori će biti nemilosrdni.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj