SKUPŠTINA CRNE GORE IZGLASALA ULAZAK U NATO: Za vladajuće je to nacionalni interes, a za opoziciju veleizdaja

Zastupnici crnogorskog parlamenta u petak su na Cetinju potvrdili ulazak svoje zemlje u Sjevernoatlanski savez završivši time formalnu proceduru pristupanja NATO-u. Zastupnici su usvojili Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora kojim se osiguravaju uvjeti za pristupanje Crne Gore u NATO.

Oporba bojkotirala sjednicu na Cetinju

Pored najviših crnogorskih dužnosnika i predstavnika diplomatskog zbora, sjednici su prisustvovali zastupnici vladajuće koalicije, a od oporbenih stranaka samo zastupnici Socijaldemokratske partije(SDP), dok su pripadnici prosrpskog oporbenog Demokratskog fronta (DF) na jednom od cetinjskih trgova organizirali prosvjed.

Zastupnici građanske oporbe, DEMOSA i pokreta URA nisu dolazili na Cetinje, mada su kazali da se ne protive prijemu Crne Gore u NATO.

Nakon stupanja na snagu ovog Zakona, Crna Gora će dostaviti svoj instrument potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora SAD-u koji je depozitar Ugovora. Datum prijema tog instrumenta o potvrđivanju bit će datum stupanja Crne Gore u NATO članstvo. Premijer Duško Marković rekao je kako njegova vlada smatra da je priključivanje NATO-u nacionalni interes.

“EU i NATO su glavna jamstva za mir i stabilnost. Članstvo predstavlja ogroman poticaj za daljnji razvoj države i uspostavljanje pune stabilnosti društva i sustava, uz bolje privlačenje stranih investicija. Za malu državu, biti član NATO-a je najbolji način za promociju u regionalnim i globalnim okvirima”, poručio je premijer, napominjući da će Crna Gora nastaviti s jačanjem obrambenih i sigurnosnih kapaciteta.

On je obavijestio parlament da će ovih dana stići dva preostala potpisa, od Španjolske i Nizozemske, te da će Crna Gora već na prvom sljedećem summitu biti 29. punopravna članica NATO-a.

Prosrpska opozicija: NATO je ubijao ljude po Crnoj Gori

Predstavnici prosrpskog DF-a i organizacija koje se protive članstvu Crne Gore u NATO-u poručili su s prosvjeda da neće prihvatiti odluku parlamenta, naglasivši da će je poništiti kada budu imali većinu u parlamentu. Jedan od čelnika DF-a Andrija Mandić kazao je da ne pristaje na kapitulaciju koju su upravo potpisali zastupnici.

“Ako države NATO-a prihvate ovu odluku crnogorskog parlamenta mi ćemo je zamrznuti i poništiti. Nema u Crnoj Gori nijednog Srbina koji je za NATO. Ne vidimo razlog da i naši rođaci Crnogorci budu za to“, rekao je Mandić.

Na prosvjednom skupu govorio je bivši crnogorski predsjednik Momir Bulatović, koji je kazao da je ovo tužan dan u povijesti Crne Gore.

“NATO je zločinački savez koji je ubijao ljude po Crnoj Gori i daleko je od bilo kakve mirotvorne organizacije”, ocijenio je Bulatović.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj