SRBIJA PODIGLA BORBENU GOTOVOST! Navijači Crvene Zvezde i Rada u Skoplju, stižu i pristalice Zenita i Sankt Petersburga?

Politička kriza u Makedoniji, koja je kulminirala u četvrtak uveče upadom pristalica VMRO DPMNE u Sobranje, prijeti da poljulja odnose u čitavom regionu, pišu srbijanski mediji. Kao i uvijek u prvom planu su navijačke grupe poznatih fudbalskih klubova koje su već odavno rasadnici raznih vrsta ekstremizama koji su svoju renesansu doživjeli 90-tih godina prošlog  stoljeća.

Navijači Zvezde i Rada u Skoplju, stižu i pristalice Zenita?

Napeta dešavanja u Makedoniji, razumljivo, sa velikom pažnjom se prate i u Srbiji odakle je već krenula konkretna podrška za Srbe i Makedonce u “slučaju udara Albanaca”, piše beogradski “Telegraf”. U pitanju su navijači Crvene zvezde, grupa od pedesetak najodvažnijih Delija, koji su se samoorganizovali iste večeri kada su krenuli sukobi u Makedoniji, i već su na stigli u Skoplje gdje čekaju dalji razvoj situacije.

Na poziv Srba iz Makedonija i pojedinih navijačkih frakcija, Delije su se odazvale i bez mnogo razmišljanja se uputile ka kriznom području. U Skoplju se, pored navijača Zvezde, u ovom trenutku nalazi i mala grupa pristalica Fudbalskog kluba Rad, sa istim ciljem – odbiti eventualni napad albanske strane. Takođe, u pripravnosti su i navijači Vardara, dodaje pomenuti portal.

Kako se dalje ističe moguće je da će se ovim grupama uskoro pridružiti i Delije iz Zvečana, dok je jedna od teorija i da će pojedine pristalice Zenita i Sankt Petersburga stići u prijestonicu Makedonije. 

Srbija podigla borbenu gotovost

Građani Srbije mogu mirno da spavaju, Srbija je mirna i stabilna, podigli smo borbenu gotovost vojske tamo gdje je trebalo, rekao je večeras Aleksandar Vučić, premijer i novoizabrani predsjednik Srbije. U Vladi Srbije održana je sjednica Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti koju je premijer Aleksandar Vučić sazvao sinoć, poslije eskalacije krize u Makedoniji.

Gostujući na RTS-u, Vučić je rekao da je situacija u Srbiji mirna i stabilna.

“Danas nismo izlazili sa zaključicima jer ima tu vojnih i drugih tajni, ali građani Srbije mogu da budu mirni. Podigli smo funkcionalnu interoperabilnost – odnosno borbenu gotovost jedinica tamo gde je to potrebno. Spremni smo da odgovorimo na svaki izazov. Naš najviši i vitalni cilj jeste očuvanje stabilnosti”, rekao je Vučić.

Srpski premijer je poručio da je “naš najviši cilj očuvanje mira i stabilnosti”.

Nismo govorili laži prije nekoliko mjeseci o tome koliko ima problema u regionu. I danas se to vidi. Ovo je vrijeme bremenito mnogim izazovima, ima miješanja spolja, unutrašnjih problema. Uvijek ćemo imati na to odgovarajući odgovor”, rekao je Vučić za RTS.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj