ISTINA ZNA DA ZABOLI! Wikipedija blokirana zbog članaka i komentara koji Tursku stavljaju na isti nivo sa raznim terorističkim organizacijama, te navoda da ova zemlja sarađuje sa teroristima!

Turske vlasti u subotu su blokirale pristup internet enciklopediji Wikipedia, saopćila je posmatračka grupa, što je najnovija mjera u okviru onoga što kritičari vlade nazivaju obračunom sa slobodom govora na internetu. Blokada stranica Wikipedije na svim jezicima registrirana je u subotu u 8.00 sati, saopćila je posmatračka grupa Turkey Blocks na svojoj web stranici, prenosi Reuters.

Gubitak pristupa dosljedan je filtriranju interneta kako bi se cenzurisao sadržaj u zemlji”, navodi se u saopćenju. Posmatračke grupe optužile su Tursku za blokiranje pristupa stranicama društvenih medija kao što su Twitter i Facebook, posebno nakon napada militanata.

Režim u Ankari se brani: ‘Wikipedia postala izvor informacija za krugove koji vode prljavu kampanju protiv Turske’

Vlada je isprva negirala blokiranje interneta, okrivljujući za to ogroman saobraćaj na tim stranicama nakon značajnijih događaja.

Malo kasnije je Ministarstvo prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske priznalo da je blokiralo pristup online enciklopediji Wikipedia, zbog članaka i komentara kojima je Tursku stavljala na isti nivo sa raznim terorističkim organizacijama, te navoda da ova zemlja sarađuje sa teroristima.

“Wikipedia je, umjesto da se bori protiv terorizma, postala izvor informacija za krugove koji vode prljavu kampanju protiv Turske na međunarodnom planu. Zbog toga je upućen zahtjev da se blokira pristup ovoj stranici”, poručeno je iz ministarstva.

Navedeno je također da kada se uklone sporni sadržaji vezano za Tursku, pristup ovoj enciklopediji će ponovo biti otvoren.

Erdogan ne može pobijediti u ‘ratu protiv interneta’

S druge strane, analitičari smatraju kako Erdogan ne može pobijediti u “ratu protiv interneta”. Facebook, Youtube i Twitter su se ranije našli pod zabranom turskih vlasti, a sada je na red došla i Wikipedija. Ipak, ni Erdogan, a ni bilo ko drugi na svijetu, ne može pobijediti u ratu cenzurom protiv interneta, pa Reuters navodi kako će ovaj potez turskih vlasti samo podgrijati tenzije u zemlji.

“Ovdje je to jako poznat prizor – beskonačna ikona ‘učitavanje’ nakon koje slijedi poruka ‘server timed out’. Blokiranje stranica je uobičajen alat turskih vlasti. Tvitter, Facebook i YouTube su već nekoliko puta doživjeli istu sudbinu, a brojne protuvladine stranice su nedostupne… Prema Reporterima bez granica, Turska je sada 155. od ukupno 180 zemlja na indeksu slobode govora”, piše Mark Lowen za BBC.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. pornografski sajtovi cvjetaju u Turskoj, a wikipedija zabranjena

    Reply

Komentiraj