NEVJEROVATNA PRIČA IZ NJEMAČKE: Vojnik Bundeswehra glumio izbjeglicu iz Sirije i pripremao desničarski motiviran teroristički napad

Priča zvuči nevjerojatno. Jedan vojnik Bundeswehra je „glumio” da je izbjeglica iz Sirije. Pod lažnim identitetom je podnio zahtjev za azilom i očito je planirao desničarski motivirani teroristički napad. 28-godišnji natporučnik iz hessenskog Offenbacha je uhićen u srijedu, kako je potvrđeno jučer (27.4.).

Izgleda da pritom nije djelovao sam. Jedan 24-godišnji student mu je, kako se sumnja, pomagao. I on je uhićen. Državno odvjetništvo vojniku predbacuje „pripremanje jednog teškog kaznenog djela koje ugrožava državni poredak, i to s ksenofobnom motivacijom”. Oružjem koje je deponirao u Beču „moguće je da je planirao izvesti jedan takav teži napad koji bi ugrozio državni poredak”, dodalo je Državno odvjetništvo.

Natporučnik koji je bio stacionira u francuskom Illkirchu, već prije tri mjeseca je „upao” u oko nadležnim organima nakon što je u jednom toaletu bečkog aerodroma sakrio pištolj. Kada je nekoliko dana kasnije ponovno došao na aerodrom kako bi uzeo oružje, austrijske vlasti su ga uhitile. No, obzirom da nije bilo dovoljno čvrstih razloga za zadržavanjem u zatvoru, radilo se na koncu samo o kršenju Zakona o držanju oružja, on je pušten na slobodu, rekla je za DW glasnogovornica frankfurtskog Državnog odvjetništva Nadja Niesen. Nije se radilo o oružju koje potječe iz Bundeswehra.

Otisak prstiju
Zanimljivi rezultati analize otisaka prstiju…

 

Između vojarne i centra za azilante

Prilikom usporedbe otisaka prstiju vlasti su shvatile da je natporučnik ustvari registrirani sirijski izbjeglica. On se u prosincu 2015., pod lažnim identitetom, prijavio u jednom hessenskom centru za prihvat izbjeglica u Gießenu. Početkom siječnja prošle godine u bavarskom Zirnforfu je podnio zahtjev za azilom.

Po informacijama lista Süddeutsche Zeitung (SZ), vojnik se zove Franco A., i rođen je u Offenbachu. Prilikom podnošenja zahtjeva za azil rekao je da se zove “David Benjamin”. Cijela njegova „izbjeglička” priča zvuči skurilno: tvrdio je da je sirijski kršćanin francuskog podrijetla, da je u Njemačku stigao uglavnom pješice – preko Balkanske rute. Papire nije imao, tvrdio je.

Saslušanje “Davida Benjamina” obavljeno je na francuskom. Iako nije pričao arapski, očito je uspio uvjeriti njemačke vlasti u svoju priču. Dobio je mjesto u jednom izbjegličkom domu, čak je primao i novčanu pomoć. SZ piše da se radilo o 490 eura mjesečno.

Kako je samo moguće da vojnik stacioniran u Francuskoj neopaženo dođe u Bavarsku? „Sama činjenica da je tamo bio stacioniran ne znači da je tamo morao boraviti svaki dan. U svoje slobodno vrijeme se mogao kretati slobodno”, kaže jedna glasnogovornica Njemačkog saveznog ureda za borbu protiv kriminalitet (BKA). „Sve je to obavio paralelno. Vodio je neku vrstu dvostrukog života”, dodaje Niesen.

Još više osumnjičenih osoba?

Irene Mihalić

90 policajaca BKA, hessenskih i bavarskih policijskih uprava, te austrijskih i francuskih sigurnosnih službi „pretresli” su 16 stanova i objekata Bundeswehra – i naišli na materijal koji dodatno tereti uhićenog. Analiza njegovog mobitela je pokazala da vojnik ima „ksenofobnu pozadinu”. Osim toga je preko e-maila bio u kontaktu s jednim 24-godišnjim studentom, također iz Offenbacha.

Stranka Zelenih nakon tih uhićenja zahtijeva istragu o mogućoj mreži mreži koja stoji iza dvojice osumnjičenih. „Postupci vojnika Bundeswehra čine se kao strategija u okviru koje su možda sudjelovali i drugi”, kaže stručnjakinja Zelenih za sigurnosna pitanja Irene Mihalić za list Mitteldeutsche Zeitung. “Mora se hitno istražiti je li desničarska scena ciljano pripremala napade koje bi se onda pripisalo izbjeglicama”. Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen ne želi za sada komentirati prigovore na račun uhićenog vojnika. „Istraga je u tijeku, ne mogu sad o tome ništa reći ili je komentirati”, kazala je političarka CDU-a na jednom sastanku s ministrima obrane zemalja članica EU-a na Malti.

 

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj