POZITIVAN SIGNAL ZA IRANSKU EKONOMIJU UOČI PREDSJEDNIČKIH IZBORA: Iranske kompanije predstavnici njemačkog automobilskog giganta Volkswagena za Bliski istok

U petak poslije podne u sjedištu Nacionalne radio-televizije Islamske Republike Iran održana je prva debata šest kandidata na 12. predsjedničkim izborima.

Hasan Ruhani, Ibrahim Reisi Sadat, Mustafa Aga Mir Selim, Muhammed Baker Kalibaf, Mustafa Hašemi Taba i Ishak Džahangiri, šestorica kandidata na 12. predsjedničkim izborima, debatirali su na temu društvenih i socio-ekonomskih pitanja.  Kako se i očekivalo kandidati su kritikovali politiku aktuelne vlasti, te ukazali na niz problema, ali i ponudili brojna rješenja.

Kalibaf je kritikovao trenutnu vlast u Iranu kazavši: “Naš glavni problem nije u investicijama nego je zbog pogrešnog menadžmenta i upravljanja istim. Glavni problem vaše vlade je u tome da vi za programe i svoje aktivnosti uvijek govorite da ne možete osigurati potpune investicije te da se zbog toga ne može provesti u djelo taj program, a nakon toga branite onih 4 procenta stanovništva koji su u izuzetno dobroj finansijskoj situaciji.” 

Sadašnji predsjednik i kandidat na 12. predsjedničkim izborima Hasan Ruhani je demantovao da je obećao zaposliti 4 miliona osoba tokom svog mandata i dodao: “Jedan od najvažnijih problema stanovnika provincija i gradskih periferija je u nezaposlenosti i niskim prihodima. Potrebno je nastaviti borbu i protiv društvene i finansijske korupcije.” 

Iranske kompanije predstavnici njemačkog automobilskog giganta na Bliskom istoku

Sa druge strane, da Iran ipak ide naprijed pokazuje i odluka njemačkog automobilskog giganta da za svoje predstavnike na Bliskom Istoku izabere dvije iranske kompanije. Zbog nesigurnosti investicija u Turskoj i dosta napete sigurnosne situacije, Iran oslobođen od sankcija postao je prava oaza za ulaganja.

Njemačka kompanija Volkswagen je izabrala dvije iranske komapnije za svoje predstavnike na Bliskom istoku. Jedna od izabranih kompanija je iranska kompanija za proizvodnju automobila Sina. Drugi partner je Grupa Mamut, saopćio je Volkswagen. Ovo je prilika da Volkswagen dođe na najveće tržište na Bliskom istoku.

To će otvoriti stotine radnih mjesta u Iranu jer će pored proizvodnje automobila biti pokrenuta i proizvodnja ambulantnih kola koja će se izvoziti iz Irana.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj