(VIDEO) GENERALNI ŠTRAJK U BRAZILU: Napadnuta predsjednička vila, zapaljeni autobusi, sukobi s policijom

Tokom prvog generalnog štrajka nacije u posljednjih 20 godina prosvjednici u Brazilu palili su autobuse, sukobili su se s policijom u nekoliko gradova i marširali na rezidenciju predsjednika Michela Temera u Sao Paolu.

Sindikati su pozvali na štrajk kako bi izrazili ljutnju zbog nastojanja predsjednika Michela Temera da mjere štednje ugradi u nove zakone. Temer je kazao kako je potrebno uvesti promjene u zakon o radu kako bi se nadvladala recesija te najavio i reformu mirovinskog sustava.

Sindikati i društvene zajednice pozvali su milijune radnika, uključujući i osoblje javnog prevoza, bankare i prosvjetne radnike, na štrajk i najavili kako će to biti najveći štrajk u povijesti Brazila. Prosvjednici su postavili blokade u više gradova, uključujući Rio de Janeiro, Sao Paulo, Belo Horizonte i Braziliju.

Blokiran je pristup međunarodnoj zračnoj luci u Sao Paolu, ne voze autobusi, podzemna željeznica i vlakovi, a većina privatnih i državnih škola diljem zemlje su zatvorene. U centru Rio de Janeira prosvjednici su zapalii najmanje osam autobusa i sukobili se s policijom. Policija je protiv maskiranih prosvjednika koristila i suzavac i gumene metke. Za sada nitko nije uhićen za paljenje autobusa.

Unatoč prosvjedima, Temer i članovi njegove vlade desnog centra proglasili su štrajk neuspješnim. Kazali su kako su sindikati “ciljali” na javni prijevoz kako ljudi koji su željeli doći na posao – ne bi mogli. Sindikati pak, štrajk ocjenjuju vrlo uspješnim, i ukazuju na sudjelovanje milijuna radnika u ključnim sektorima poput autoindustrije, naftne industrije, školstva, pa čak i bankarstva. Štrajkovi su pogodili svih 26 država i federalni distrikt.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj