ANALITIČARI O SUSRETU PUTINA I MERKELOVE: Šta će njemačka kancelarka ponuditi Putinu?

Nemačka kancelarka Angela Merkel doći će u crnomorsko ljetovalište Soči 2. maja da bi se sastala sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Očekuje se da se oba lidera fokusiraju na rat u Ukrajini, kao i na bilateralne odnose Berlina i Moskve. Sputnjik je pitao analitičare šta može da se očekuje od predstojeće posjete.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel pre sastanka Normandijske četvorke u Berlinu

Njemački politički analitičar Aleksandar Rar, direktor Nemačko-ruskog foruma poznatog po svojim uvidima u odnose između Rusije i Zapada, tvrdi da će Ukrajina biti glavna tema na dnevnom redu.

„Bez obzira da li Merkelova to želi ili ne, ali kao kancelarka Njemačke ona služi kao garant uspjeha ili neuspjeha mirovnog procesa u istočnoj Ukrajini. Ona je ta koja je pokrenula ovaj proces. To je bila njena ideja. Dovela je francuskog predsjednika Fransoa Olanda u Minsk, gdje je ovaj proces započet uz učešće Rusije i Ukrajine. Ako ne uspije, Merkelova će biti kriva“, smatra on.

Ruski politički analitičar Aleksej Muhin ponovio je da će Ukrajina i Sirija biti glavne teme tokom posete Merkelove, ali je dodao da je malo vjerovatan neki nagli napredak po oba pitanja. „Njemačka nije zainteresovana za pokretanje ovih pitanja. Evropska politika o Siriji i Ukrajini bila je prilično neuspješna“, dodao je on.

Politički analitičar Peter Šulce sa Univerziteta u Getingenu takođe je izrazio sumnju da bi sastanak mogao da dovede do većih bilateralnih odluka.

„U najboljem slučaju doći će do smanjenja napetosti, ali ne i pravog odmrzavanja ovih zamrznutih odnosa. Merkelova jedva da ima nešto novo da ponudi Moskvi. Ukoliko doda fleksibilan i kreativan pregled režima sankcija na dnevni red svoje posjete, to bi moralo da dovede do pozitivnog odgovora Rusije. Ali mislim da će se to neće desiti“, rekao je Šulce.

Takođe se navodi da će se tokom sastanka postaviti pitanje tzv. ruskog miješanja u unutrašnje poslove Njemačke. Kremlj je ranije optužen da je izveo masovnu kampanju kojom je uticao na ishod predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, iako nisu pruženi čvrsti dokazi koji podržavaju ove tvrdnje. Moskva je stalno negirala bilo kakvu umiješanost.

Šulce je odbacio svako potencijalno rusko miješanje u predstojeće izbore u Njemačkoj.

„Postoje prognoze da ako izgubimo 24. septembra, za to će sigurno biti krivi Rusi. To je smiješno. Rusija je u ovom trenutku neka vrsta čudovišta kojem niko ne želi da se približi“, rekao je on. Rusija se neće mešati u nemačke izbore, dodao je Šulce.

Aleksej Muhin smatra da će predstojeći izbori imati uticaj na posetu Merkelove u Sočiju.

„Jasno je da Angela Merkel mora da pokaže da sve što je učinila ima barem neki politički smisao. Ona će to pretvoriti u rigidan stav prema Vladimiru Putinu. Nakon njenog ponovnog izbora, Merkelova će vjerovatno smanjiti oštru retoriku prema Rusiji i oslabiti ovaj zastoj, koji je besmislen sa poslovne tačke gledišta“, rekao je on.

Sa svoje strane, Martin Hofman, koji je na čelu Rusko-njemačkog foruma, rekao je da je malo vjerovatno da će Rusija postane glavna tema tokom predizborne kampanje. „Mnogo je vjerovatnije da ova posjeta ima za cilj da pokaže da, uprkos svemu, nit dijaloga nije prekinuta, da je moguća sveobuhvatna spoljna politika za vrijeme Merkelove i da je ona u kontaktu sa Putinom“, zaključio je Hofman.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj