(FOTO) DOBIO PAPINU PODRŠKU: Ovo je novi šef Malteških vitezova!

Italijan Ðakomo Dela Tore del Tempi di Sanguineto (72) izabran je danas za novog lidera Malteškog reda dok se donose reforme koje, nakon unutrašnjeg sukoba, podržava i papa Franjo.
0

Fra Giacomo, stručnjak za srednjovjekovnu povijest umjetnosti i bivši profesor starogrčkog, službeno je postao “poručnik velikog meštra”, ističe red u priopćenju. Njegova će zadaća biti pronaći način za jačanje kontrole i ravnoteže uprave, ali i duhovnog života reda te broja njegovih članova, redovnika, koji polažu zavjete čestitosti, siromaštva i poslušnosti.

U Malteškom redu koji ima 13.500 članova, tek ih je 56 sa zavjetima, dodaje red.

Ovaj red privukao je pažnju javnosti u decembru kada je tadašnji lider Metju Festing podnio ostavku poslije javnog sukoba sa papom Franjom oko smjene visokog zvaničnika tog reda, a poslije skandala zbog deljenja kondoma.

tanjug

On je potom odbio da sarađuje sa papinom komisijom koja istražuje slučaj smjene velikog kancelara reda Albrehta fon Beselagera, poslije saznanja da je dobrotvorni ogranak reda podijelio hiljade kondoma u Mjanmaru pod njegovim nadzorom. Rukovodstvo reda predlaže da 56 vitezova s pravom glasa izaberu u subotu privremenog lidera koji će rukovoditi Malteškim redom na godinu dana, a ne velikog majstora sa doživotnim mandatom, kako bi se redu pružilo vrijeme za eventualne reforme.

Malteški red, osnovan u Jerusalemu i priznat od pape 1113., ujedno je neobična država bez teritorija, sa sjedištem u Rimu, vjerski red i moćna dobrotvorna organizacija koja djeluje u 120 zemalja. Papa je u srijedu primio petnaestak vitezova reda i predao im pismo u kojemu ih potiče na reforme i kao pastir Crkve potvrđuje svoju vlast nad tim redom koji pak jako drži do svoje suverenosti. “Sa zadovoljstvom sam, osobno i preko svog izaslanika, slušao o željama i težnjama mnogih članova reda koji žele pronaći način da njihovo služenje bude u većem suglasju s Evanđeljem, karizmom i zadaćama reda”, napisao je Papa Franjo.

“Vi kročite važnim putem duhovne obnove, u duhu vjernosti svojoj tradiciji i pazeći na znakove vremena i na potrebe svijeta”, dodao je.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj