IVANOV ODBIO SASTANAK: Visoki zvaničnik State Departmenta danas u Skoplju!

Visoki američki zvaničnik Hojt Brajan Ji doputovaće danas u Skoplje gdje će se sastati sa makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim i novoizabranim predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem, najavljeno je iz Ambasade SAD u Skoplju.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta sutra u Skoplju

Ji, koji je zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Euroaziju, tokom dvodnevne posjete sastat će se i sa liderima političkih stranka Nikolom Gruevskim, Zoranom Zaevim, Ali Ahmetijem, Bilalom Kasamijem, Veseli Memedijem i Menduhom Tačijem.  Planirani su i susreti sa predstavnicima građanskog društva i diplomatske zajednice.

Na sastancima će se razgovarati o statusu formiranja vlade, bilateralnim odnosima i reformama za evroatlantske integracije“, navodi se u saopštenju.  Mediji saznaju da će se Ji sutra sastati sa liderima partija Albanaca, a u ponedjeljak će imati odvojene sastanke sa Ivanovim, Džaferijem i liderima SDSM Zoranom Zaevim i VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim.  Prethodno je dolazak visokog američkog zvaničnika bio najavljen za ponedjeljak, 1. maja.

Prije tri dana iz kabineta makedonskog predsjednika saopšteno je da Ivanov, s obzirom na prethodno preuzete obaveze, neće biti u mogućnosti da realizuje susret a Hojt Jiom.  Ivanov je ranije tri puta odbio da se sastane sa zvaničnicima EU i SAD. Ji će biti prvi zvaničnik sa kojim će se sasti Talat Džaferi, kojeg je u četvrtak, 27. aprila, izabrala nova skupštinska većina za predsjednika Sobranja. 

VMRO-DPMNE i Nikola Gruevski osporavaju legitimitet izbora Džaferija, dok su njegov izbor podržale EU i SAD.  Nakon što su SDSM i parlamentarne stranke Albanaca izabrale Džaferija za predsjednika Sobranja, nezadovoljna grupa pristalica građanske inicijative “Za zajedničku Makedoniju” i ljudi u fantomkama upali su u zgradu skupštine, počeli da demoliraju prostorije i napadaju poslanike vladajuće koalicije. 

Predstavnici delegacije EU, Ambasade SAD, Misije OEBS i Kancelarije za vezu NATO-a u Skoplju najoštrije su osudile napad na makedonski parlament. U Makedoniji su 11. decembra održani prijevremeni parlamentarni izbori.  Predsjednik Ivanov odbio je da uruči mandat za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je sa albanskim strankama formirao parlamentarnu većinu.

Zaev je Ivanovu dao rok od 10 dana da mu dodijeli mandat. U Makedoniji je danas mirno nakon prekjučerašnjeg incidenta, a primjetno je smanjeno prisustvo policije oko zgrade parlamenta.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj