KURDI NAPREDUJU PROTIV DAIŠ-a U TABQI NA PUTU PREMA RAQQI! Erdogan najavio nove napade na njihove jedinice u Iraku i Siriji uprkos upozorenjima Washingtona!

‘Sirijske demokratske snage’  koje podržavaju Sjedinjene Američke Države saopćile su danas da su ostvarile veliki napredak u borbama za grad Tabqa u Siriji, javlja agencija Reuters. Riječ je o strateški važnom gradu koji kontrolira najveću branu u Siriji.

Slikovni rezultat za tabqa kurds

Borbe se vode kako bi se teroristička organizacija DAIŠ protjerala iz njihovog najsnažnijeg uporišta u Raqqi. Sirijske demokratske snage su formirane od kurdskih i arapskih milicija koje, kako je navedno, neće napasti Raqqu prije nego osvoje Tabqu.

Napreduje se sporo, jer je grad u okruženju. U saopćenju su danas objavili da su osvojili šest kvartova te da DAIŠ zadržava još samo sjeverne dijelove grada. Teroristi DAIŠ-a i dalje drže sjeverne dijelove uključujući i branu na jezeru Assad koju puni rijeka Eufrat.

Erdogan: ‘Američka podrška Kurdima mora prestati’

Turski predsjednik Rejep Tajip Erdogan izjavio je da bi Turska mogla da izvede dodatne vojne napade na kurdske borce u Iraku i Siriji, rekavši da se američka podrška tim grupama “mora završiti”. On je rekao da će sljedećeg mjeseca o tom pitanju razgovarati sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

SAD pružaju vazdušnu i drugu podršku kurdskim borcima koji dejstvuju protiv DAIŠ-a. Članica NATO-a Turska smatra da su Kurdi u Siriji povezani sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj, pa je prošle nedjelje izvela vazdušne napade na njihove baze.

Od tada američke trupe patroliraju granicom na kojoj je situacija veoma napeta. “Bit ćemo primorani da nastavimo (naše ofanzive). Nećemo dati datum i vrijeme kada ćemo doći. Ali, oni će znati da turska vojska može da dođe”, rekao je Erdogan.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj