(VIDEO) SPOMENICI KRIMINALNE PRIVATIZACIJE! Hadžić-Bećirspahić: ‘Ove napuštene tvornice su danas spomenici kriminala, feudalnog i uskogrudog odnosa vlasti prema građanima’

Zastupnica u Federalnom parlamentu, koja je prije nekoliko sedmica zapalila društvene mreže svojim komentarima na istupe načelnika sarajevske općine Novi Grad Semira Efendića, ponovo je sa svojim fanovima na facebooku podijelila zanimljiv sadržaj kojim je dala svoj doprinos u obilježavanju Prvog maja.
azra

Azra Hadžić-Bećirspahić je ovaj put obišla, kako sama kaže, ‘spomenike kriminalne privatizacije’, odnosno pogone koji su ugašeni prilikom kriminalne pretvorbe društvene svojine u privatnu. Statusom kojeg prati prigodan video, mlada zastupnica skreće  pažnju na katastrofalnu socio-ekonomsku situaciju u BiH sa posebnim osvrtom na ugrožena radnička prava.

-Postavlja se razumno pitanje, zašto se uopće slavi Prvi maj kada je radnik danas samo sredstvo pomoću kojeg poslodavac dolazi do kapitala, i to nipošto ne nužno, a kamoli cijenjeno sredstvo. U propalim ekonomijama kakve su ove, nezaposlenih, nažalost, ima previše, što upravo poslodavcu daje tu mogućnost da onoga koji mu donosi zaradu ne cijeni, jer ako nećeš ti, ima ko hoće, napisala je između ostalog mlada zastupnica na svojoj fb stranici.

Kažu ekonomija je propala zbog rata, ali nije istina. Mnoga preduzeća jesu bila uništena ili oštećena, ali više od rata naše pogone je opustošila kriminalna privatizacija. Ove tvornice su danas spomenici kriminala, jednog feudalnog i uskogrudog odnosa vlasti prema građanima koji su je izabrali, nastavila je Hadžić-Bećirspahić

-Također, podsjetnik su vremena da nije sve uvijek bilo ovako beznadežno kao danas. Vremena kada se cijenio čovjek i njegovo dostojanstvo, vremena kada je radnik bio na prvom mjestu, kada je sindikat obavljao svoju dužnost. Neko nas uporno pokušava ubijediti da toga nema i da takvo nešto nikada nećemo više doživjeti, napisala je ona.

 

(Global CIR)

 

Komentiraj