GRUEVSKI SA ZVANIČNIKOM STATE DEPARTMENTA: Prijevremeni izbori najbolje rješenje

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski danas je, u razgovoru sa zvaničnikom američkog Stejt dipartmenta Hojt Brajanom Jiem, rekao da je najbolji i najbrži način da Makedonija izađe iz krize održavanje prijevremenih izbora, zajedno sa opštinskim.

Gruevski je na sastanku sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju izrazio zabrinutost zbog nedavnog nasilja u makedonskom parlamentu, ali i zbog “političkog nasilja” koje je partija SDSM počinila onog dana kada su stavili na glasanje izbor za “paralelnog predsjednika Parlamenta”, saopštila je ta stranka, prenosi MIA.

Ovo političko nasilje koje izvodi SDSM nad tom institucijom, nad pravilima parlamenta, zakonima i Ustavom izaziva bijes, a dodatna provokacija bilo je pjevanje albanske himne. To se završilo nezakonitim pokušajem da se izabere predsjednik parlamenta, van svih procedura, a onda je skupštinska sjednica bila prekinuta, bez šanse da članovi parlamenta nominuju drugog kandidata”, navodi se u saopštenju VMRO-DPMNE.

Kako se ističe, ta stranka je zabrinuta da taj presedan stvara lošu praksu, koja bi mogla i u budućnosti da se koristi.

Američki zvaničnik je kazao da izbor kandidata SDSM-DUI Talata Džaferija za predsjednika parlamenta smatra regularnim i pozvao na brzo formiranje nove vlade, protiv čega je VMRO-DPMNE, jer je zabrinuta da će vlada biti zasnovana na takozvanoj “Tiranskoj platformi”, koju je usvojilo nekoliko albanskih partija.

VMRO-DPMNE se ne slaže sa nametanjem Tiranske platforme, koja sadrži mnoge sumnjive i kontroverzne elemente, opasne za buduće funkcionisanje države. Njeno prihvatanje nakon decembarskih izbora mnogi birači vide kao prevaru”, navodi se u saopštenju VMRO-DPMNE.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj