HAMAS PREDSTAVIO NOVI POLITIČKI PROGRAM: Izostavljen poziv na ‘uništenje Izraela’, pokret se odrekao ‘Muslimanskog bratstva’, mogućnost priznanja palestinske države u granicama iz 1967. godine!

Palestinski pokret Hamas objavio je večeras novi politički program, u kome je potvrdio svoje stare pozicije da neće priznati Izrael, odbaciti nasilje, niti prihvatiti ranije privremene izraelsko-palestinske mirovne sporazume.

Program na pet strana predstavio je na konferenciji za novinare lider Hamasa u izgnanstvu Halid Mešal, koga će uskoro na toj poziciji zamijeniti, kako se očekuje, Ismail Hanije iz Gaze. Drugi kandidat za vođu političkog biroa Hamasa je Musa Abu Marzuk.

Mogućnost priznanja palestinske države u granicama iz 1967. godine

Iako se u novom programu prvi put iznosi mogućnost priznanja palestinske države u granicama iz 1967. godine, sugeriše se da je to privremeni korak, a ne način okončanja sukoba. Dokument ne sadrži direktan poziv na uništenje Izraela, ali se navodi da “Hamas odbacuje svaku alternativu punom i kompletnom oslobađanju Palestine od rijeke (Jordan) do mora (Sredozemnog)”. “Neće biti priznanja legitimiteta cionističkog entiteta”, navodi se u dokumentu.

Uz to se Hamas u novom manifestu redefiniše kao islamski nacionalni pokret oslobođenja, a ne grana egipatske Muslimanske braće iz koje je nastao, zabranjene u Egiptu. Nejasno je da li će to biti dovoljno za poboljšanje odnosa s Egiptom, koji je uz Izrael uveo blokadu pojas Gaze otkako je Hamas silom sredinom 2007. godine preuzeo kontrolu nad tom teritorijom od snaga lojalnih sekularnom, umjerenijem Fatahu.

Nova platforma također, kako izgleda, učvršćuje ideološku podjelu između Hamasa i Fataha palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, koji ima podršku Zapada i u srijedu će se sastati u Bijeloj kući s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom.

Abas zaprijetio finansijskim pritiskom

Hamasov program objavljen je u vrijeme kada napetost između dvije glavne frakcije eskalira jer je Abas zaprijetio finansijskim pritiskom, uključujući smanjenje plata i pomoći Gazi. Hamas je ranije oštro kritikovao Abasov politički program koji se zasniva na osnivanju Palestine na Zapadnoj obali, pojasu Gaze i istočnom Jerusalemu, teritorijama koje je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Palestinska oslobodilačka organizacija, koju sada predvodi Abas, razmijenila je pisma o međusobnom priznanju s Izraelom 1993. godine. U Hamasovom dokumentu se navodi i da organizacija smatra oružani otpor protiv okupacije strateškim izborom i da “odbacuje svaki pokušaj da se otpor podrije”.

Tokom proteklih godina Hamas je izvodio oružane, bombaške i raketne napade na Izrael, a od 2008. hamasovci su tri puta ratovali protiv izraelske vojske. Abas je s druge strane bio glasan protivnik nasilja, smatrajući da nanosi štetu palestinskim interesima. Ipak, u novom dokumentu se, za razliku od osnivačke povelje u kojoj ima mnogo antijevrejskih stavova, naglašava da Hamas nije neprijatelj Jevreja i da se bori protiv onih koji su okupirali palestinske zemlje.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj