ZAEV OPTIMISTIČAN: Imat ćemo vladu, Ivanov će potpisati

Novi predsjednik Sobranja izabran je legalno i legitimno, u skladu sa Poslovnikom, Ustavom i zakonima, izjavio je danas predsjednik opozicionog SDSM-a Zoran Zaev i najavio da će naredni korak biti formiranje nove reformske vlade u Makedoniji.

Upad demonstranata u zgradu Sobranja u Skoplju

Zaev je, poslije razgovora u Skoplju sa zvaničnikom SAD Brajanom Hojtom Jijem, rekao da će makedonski predsjednik Đorđe Ivanov donijeti akt kojim će potvrditi da u Sobranju postoji parlamentarna većina i dodijeliti mu mandat za sastav nove vlade.

„Tu je i program nove reformske vlade koji garantuje jedinstvo države, poštovanje Ustava, euroatlantske perspektive Makedonije, iako je to već jasno i domaćoj i međunarodnoj javnosti“, rekao je Zaev, preneli su makedonski mediji.

Lider SDSM-a je naveo da će nova vlada biti spremna da sarađuje sa opozicijom u interesu budućih reformskih procesa. „Ali u ovom trenutku je najvažnije da VMRO-DPMNE prihvati da je opozicija, kako bi se zaustavile tenzije“, rekao je Zaev.

Na sastanku Jia i Zaeva je zajednički osuđeno nasilje u parlamentu, te ukazano da je sada neophodno obezbjediti nesmetan prijenos vlasti.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj