ŽELI GLASOVE NEODLUČNIH BIRAČA! Macron: ‘Evropska unija mora provesti reforme ili i mi odlazimo’

“Evropska unija mora provesti reforme ili će se suočiti s odlasom Francuske”, rekao je vjerojatni budući predsjednik te države Emmanuel Macron, pred drugi krug predsjedničkih izbora.

Ja sam proevropski orijentiran, branio sam stalno evropsku ideju i europske politike jer vjerujem da je sve to veoma važno za francuski narod. Istovremeno, moramo se suočiti sa situacijom da slušamo i glas naroda. Narod je bijesan, nestrpljiv i ta disfunkcija s EU nije više održiva. U svom mandatu ću razmotriti potrebu da se Evropska unija dubinski reformira”, rekao je Macron, a prenosi BBC.

Prema njegovim riječima, ako se dozvoli da EU i dalje funkcionira kao što funkcionira sada – to bi bila izdaja. “Ja ne želim to da radim. Dan poslije izbora bismo mogli ići na Frexit ili Nacionalni front, ponovo”, upozorio je Macron na partiju svoje protukandidatkinje.

Marine Le Pen je izjavila da će raspisati referendum o mogućem izlasku iz EU. Ona je dobila podršku građana iz ruralnog dijela Francuske i iz bivših industrijskih područja, tako što je obećala da će preuzeti od EU kontrolu nad granicama Francuske i smanjiti priljev migranata. Građani Francuske će izaći na glasanje u drugom krugu u nedjelju, 7. maja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj