7,5 MILIJARDI EURA DOLAZI NA NAPLATU U JUNU: Postignut dogovor između Grčke i njenih stranih kreditora

Grčka i njeni strani kreditori postigli su rano jutros dugo očekivani dogovor o sprovođenju reformi i nastavku programa finansijske pomoći, rekao je grčki ministar finansija Euclid Tsakalotos. “Zaključeni su pregovori o tehničkom dogovoru u vezi sa svim pitanjima. Sada je otvoren put za razgovore o umanjenju duga”, rekao je Tsakalotos.

Slikovni rezultat za Euclid Tsakalotos

Dvije strane su šest mjeseci vodile razgovore o reformama na tržištu rada, u segmentu eneretike, o smanjenju penzija i povećanju poreza, a situaciju su otežavali neusklađeni stavovi EU i Međunarodnog monetarnog fonda o fiskalnim ciljevima. Grčka sada treba da usvoji dogovorene mjere u formi zakona prije nego što ministri finansija zemalja evrozone odobre isplatu novih zajmova. Atini je potrebno 7,5 milijardi eura za isplatu dugova u julu. Sljedeći sastanak ministara finansija eurozone zakazan je za 22. maj, a grčki dug će biti jedna od tema.

Atina je obećala da će smanjiti penzije tokom 2019. godine i umanjiti poreske olakšice tokom 2020. godine da bi postigla uštedu u vrijednosti dva odsto bruto društvenog proizvoda. Ukoliko nadmaši zadate ciljeve, Grčkoj će biti dozvoljeno da aktivira seriju poteza za ublažavanje dodatnih mjera štednje, a jedan od njih je smanjenje poreza.

U nacrtu dokumenta koji je Reuters dobio na uvid, MMF navodi da Grčka može da postigne primarni suficit od 2,2 posto u 2018. godini i da u periodu od 2019. do 2021. godine teba da pokuša da postigne 3,5 posto. MMF smatra da poslije toga ciljani suficit može biti umanjen na 1,5 posto. Kreditori iz eurozone vjeruju da Atina može da postigne dugoročni primarni suficit od 3,5 posto.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj