DOM LORDOVA PORUČIO VLADI: Velika Britanija treba revidirati svoju politiku na Bliskom istoku i distancirati se od politike SAD-a!

Britanski Dom lordova pozvao je vladu te zemlje da revidira svoju politiku na Bliskom istoku i da se distancira od politike Sjedinjenih Američkih Država koju vodi “nestabilni i nepredvidivi” predsjednik Donald Trump.

Razmotriti priznavanje Palestine

U izvještaju gornjeg doma britanskog parlamenta se također navodi kako Velika Britanija mora ozbiljno razmotriti pitanje priznavanja nezavisne palestinske države kako bi podržala mirovni proces u toj regiji.

Vlada se u izvještaju također poziva da nastavi podržavati implementaciju postignutog sporazuma o rješavanju iranskog nuklearnog pitanja.

Američka politika rizična za Britaniju

Komitet za međunarodne odnose Doma lordova u izvještaju kojeg je objavio danas upozorava britanske izvršne vlasti da američka politika koju vodi Trump nije konstruktivna i da predstavlja rizik po Veliku Britaniju.

“Predsjednik SAD-a je već donio niz nekonstruktivnih odluka i mogao bi razbuktati konflikte”, upozorava Dom lordova.

Osvrnuvši se i na situaciju u ratom zahvaćenoj Siriji, Dom lordova je u izvještaju naveo kako je britanska “zbunjenost i nered” o sirijskoj krizi dovela do kontradiktornih stavova prema režimu sirijskog predsjednika i da se trenutna međunarodna politika pokazala kao neefikasna u smjenjivanju Assada sa vlasti, što je preduvjet za postizanje bilo kakvog mirovnog dogovora u Siriji.

Dom lordova pozvao je vladu u Londonu da adaptira i povuče distancu u bilateralnim odnosima sa Saudijskom Arabijom i suspendira isporuku oružja toj zemlji zbog njenih vojnih intervencija u Jemenu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Puštaju Muslimansko Bratsvo niz vodu !!!!!!

    Reply

Komentiraj