HOĆE LI WASHINGTON MORATI BIRATI IZMEĐU KURDISTANA I TURSKE! Erdogan: Žalosti nas kad vidimo krpu terorističke organizacije pored američke zastave!

Američke oklopne snage već dva dana patroliraju sjeverom Sirije, blizu granice s Turskom. Povod su turski zračni udari na ključnog američkog saveznika – kurdske snage, u kojima su ove sedmice ubijeni deseci kurdskih boraca.
armoured vehicles jpg size custom crop 1086x724

Kurdsko stanovništvo dočekuje ih ovacijama, u nadi da se Turska više neće usuditi udariti na njih. Jamstvo – američki marinci rame uz rame s borcima kurdskih milicija.

Američke snage uz granicu koncentrirane su na tri točke – od Darbasiye preko Ras-al-Aina do Tel-Abyada i Kobanea, a bit će proglašeno i ograničenje letova kako bi se zaštitili civili i kurdske snage, kazao je Shurfan Kobani, zapovjednik kurdskih Snaga narodne zaštite.

Kurdska milicija ipak je ključni saveznik SAD-a u borbi protiv tzv. Islamske države, no Ankara je smatra terorističkom organizacijom. Sve autoritarniji turski predsjednik otvoreno proziva Washington.

Nažalost, u tim konvojima vidimo zastave dviju zemalja, a jednoj od njih neću ni spomenuti ime, no žalosti nas kad vidimo krpu kurdske terorističke organizacije uz američke zastave, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdoğan najavljuje da će to pitanje potegnuti sredinom maja, tokom susreta s američkim predsjednikom Trumpom. No SAD, u rijetkom trenutku suglasja s Rusijom, osuđuje turske napade. Moskva, koja se kao i SAD smatra turskim saveznikom, zauzima se, barem deklarativno, za kompromis s Washingtonom.

Mnogo smo puta čuli da je suradnja Rusije i SAD-a ključna za djelovanje međunarodne zajednice u rješavanju sirijske krize. Uvjeravam vas da smo za to potpuno spremni, poručuje ruski ministar vanjiskih poslova Sergej Lavrov.

Ipak, Rusima je najvažnije očuvanje Assadove vlade, Amerikancima, pak – pobjeda protiv tzv.’Islamske države’ uz pomoć Kurda, a Turcima je primarni cilj oslabiti Kurde i spriječiti da se njihovi teritoriji u Iraku i Siriji spoje u jedinstvenu državu.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj