TRAGIKOMEDIJA SE NASTAVLJA! Erdogan: Turska “nema o čemu razgovarati” s EU!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je u utorak da njegova zemlja “nema o čemu razgovarati” s Evropskom unijom ukoliko ovaj blok ne otvori nova “poglavlja” u pregovorima za ulazak Turske u EU.

Ove izjave uslijedile su nekoliko dana nakon što je iz EU poručeno da Turska mora pokazati jasnije signale da planira ispuniti kriterije za pristup u područjima kao što su ljudska prava i vladavina zakona, javlja AP.

Nemate drugog izbora osim otvoriti poglavlja… Ukoliko to ne uradite, onda zbogom! – rekao je Erdogan.

Turska je podnijela zahtjev za članstvo prije tri decenije, a pregovori su počeli 2005. godine. Međutim, napredak je spor i samo je jedno poglavlje pregovora zatvoreno, i to ono o nauci i istraživanjima. Erdogan je također kazao da bi Turska mogla organizirati referendum o tome da li će nastaviti s naporima za učlanjenje u EU.

Sa druge strane, europarlamentarci su već pokrenuli inicijativu za prekid pregovora sa Turskom, dok je niz evropskih zvaničnika jasno i otvoreno kazalo da Turska sa Erdoganom i Muslimanskim bratstvom nema šta tražiti u Uniji.  Prema tome Erdoganove ‘ucjene’ nemaju nikakvu težinu budući da je Turska već ‘otpisana’ kao potencijalna članica.

Naravno one se mogu shvatiti jedino u kontekstu da pred svojim biračkim tijelom i građanima Turske Erdogan još uvijek ima potrebu glumiti harizmatičnog vođu koji ‘ postavlja uslove’.

Sakrivanje iza religije: ‘Meni je dovoljno da me zavole ugroženi i obespravljeni’

U okviru zvanične posjete New Delhiju, turski predsjednik Edogan i premijer Indije Narendra Modi predvodili su dvije delegacije na bilateralnom sastanku, nakon kojeg je potpisano nekoliko bilateralnih sporazuma, a Erdogan i Modi su se obratili novinarima i oštro kritikovali mehanizam rada Ujedinjenih nacija.

Nakon sastanka Erdoganu je na indijskom univerzitetu Jamia Millia Islamia uručena titula počasnog doktora nauka, a u obraćanju prisutnima na toj svečanosti turski predsjednik je kazao kako u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija nema pravde, iako je pravda jedna od osnovnih zadaća te institucije.

“Kada to kažem kritikuju me da sam grub i ne vole me. Nema veze, meni je dovoljno da me zavole ugroženi i obespravljeni čije interese branim”, poručio je Erdogan oholo se poistovjećujući sa misijama Božijih poslanika.

Osvrnuvši se i na situaciju u ratom zahvaćenoj Siriji, Erdogan je kazao da za neefikasnost Ujedinjenih nacija nema riječi ako se zna da  “ubica” Bashar al-Assad i dalje provodi državni teror kojim je ubio blizu milion ljudi.

Mi nećemo svoja vrata zatvarati pred Sirijcima koji i dalje bježe od granata, bombi i hemijskog oružja. Jer kada bismo zatvorili svoje granice, zar i mi ne bi postali saučesnici u uništavanju sirijskog naroda”, zaključio je Erdogan.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj