UŽIVO – OTOPLJAVANJE ODNOSA? Putin: Rado ćemo pomoći Njemačkoj u G20; Merkel: Nikada nećemo zaboraviti ruske žrtve za oslobođenje Njemačke u Drugom svjetskom ratu!

Pratimo uživo konferenciju za medije koja je upriličena u Sočiju nakon susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog predsjednika Putina. Lideri su naglasili značaj zajedničke saradnje uz veoma tople riječi i izražavanje zahvalnosti sa obje strane.

Slikovni rezultat za PUTIN MERKEL PRESS CONFERENCE

Putin je kazao kako će Rusija podržati napore Njemačke za uspostavljanjem mira u Ukrajini kao i u njenim inicijativama u sklopu skupine G20, A Merkelova je sa druge strane kazala kako traže mehanizme za ublaženje sankcija, ali i istakla da nikada neće zaboraviti sovjetske žrtve za oslobađanje Njemačke od nacističkog režima  tokom Drugog svjetskog rata.

Očigledno je kako dolazi do zbližavanja dvije najvažnije evropske države, što će doprinijeti stabilnosti u ovom dijelu svijeta, ali i pomoći u rješavanju ukrajinske i sirijske krize.

Russian President #VladimirPutin holds a press conference with German Chancellor Angela Merkel following their meeting in the southern city of Sochi. https://sptnkne.ws/eq9X

Publicado por Sputnik en Martes, 2 de mayo de 2017

Ruski predsjednik Vladimir Putin je saopštio da je sa njemačkom kancelarkom razgovarao o pripremi za samit G20, Siriji i Ukrajini. Putin je izjavio da je Rusija spremna da pruži sve što je potrebno da pomogne Njemačkoj kao domaćinu G20.

Također je izjavio da se Rusija ne miješa u unutar političke procese drugih država, ali da tako nešto osjeća kod sebe (u Rusiji). Što se tiče uticaja na američke izbore, on smatra da su to „ničim ne potvrđene glasine koje se koriste u unutarpolitičkoj borbi“.

Rusija konstruktivan partner

Kancelarka Njemačke Angela Merkel je izjavila da su razgovori sa Putinom intenzivni, da je Rusija konstruktivni partner. Merkelova je dodala da se nada da će sankcije Rusiji biti ukinute, ali samo pri realizaciji Minskog sporazuma.

Situacija u Ukrajini izaziva ozbiljnu zabrinutost i zbog toga se sa Merkelovom nalazi u stalnom kontaktu, rekao je Putin i dodao da će se rad u „normandijskom formatu“ o Ukrajini nastaviti, Moskva i Berlin se zalažu za nedvosmislenu realizaciju Minskog sporazuma.

Nedavno dizanje u vazduh misije OEBS-a u Donbasu naneće štetu rešavanju krize i odvesti ka eskalaciji, smatra ruski predsjednik i traži nepristrasnu istragu. „Donbas od Ukrajine niko nije odvajao, to same rade ukrajinske vlasti uz pomoć blokade“, rekao je Putin.  Što se tiče sopstvenosti preduzeća u Donbasu, „tamo niko ništa ni od koga nije otimao, tamo je uvedena privremena spoljna uprava“.

Merkelova podržala primirje u Siriji

Merkelova je dodala da na pregovorima sa Putinom izjavila da podržava primirje u Siriji i da je spremna da sarađuje sa Rusijom u borbi protiv terorizma.

Njemačka pridaje veliki značaj odnosima s Rusijom. Pred kancelarkin polazak u Rusiju, portparol njemačke vlade Štefen Zajbert rekao je da vlada teži tome da “uključi Rusiju u donošenje konstruktivnih rješenja”.

Da je to prioritet upravo u teškim vremenima, tvrdi i stručnjak za Rusiju Štefan Majster iz Njemačkog društva za spoljnu politiku (DGAP). On podsjeća da Angela Merkel nije jedina koja putuje u Rusiju. “Ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel već je boravio tamo, a planira da ode i predsjednik Njemačke. Čini mi se da trenutno postoji inicijativa da se uspostave razgovori sa ruskom stranom“, kaže on.

 

(Global CIR)

 

Komentiraj