IZ SDA PORUČILI: Neprihvatljive HDZ-ove izmjene izbornog zakona

SDA je poručila da neće prihvatiti izmjene Izbornog zakona BiH koje je HDZ uputio u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Slikovni rezultat za sda čovićeve izmjene

U SDA smatraju da to nije dobar način za rješavanje ovog pitanja, pošto je riječ o prijedlogu samo jedne političke partije koja, bez konsultacija s drugima, pokušava riješiti tako krupna pitanja, te ističu da je to pitanje trebalo testirati posredstvom interresorne radne grupe parlamenta BiH u kojoj su zastupljene skoro sve političke stranke.

U saopštenju SDA se dodaje i da je sam sadržaj ovog prijedloga zakona neprihvatljiv jer zanemaruje odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”, kao i još dvije odluke suda, a ne predlaže se promjena Ustava BiH ni brisanje etničkih odrednica kod izbora članova Predsjedništva BiH, što je preduslov za primjenu tih odluka.

Suprotno tome, predlaže se ponovo izbor jednog Srbina iz Republike Srpske, te jednog Hrvata i jednog Bošnjaka iz Federacije BiH /FBiH/. To je direktno negiranje odluke `Sejdić i Finci` i produbljivanje diskriminacije, čije otklanjanje nalaže Evropski sud za ljudska prava. Ne predviđa se nikakva promjena u pogledu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a poznato je da u taj zakonodavni dom moraju biti uključeni i predstavnici ostalih”, napominju iz SDA.

U saopštenju se dodaje da nije moguće regulisati izbor delegata u Dom naroda FBiH suprotno Ustavu Federacije, jer, prema prijedlogu HDZ-a, Bošnjaci u Domu naroda FBiH ne bi bili uopšte birani iz Posavskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona, a Hrvati ne bi bili birani iz Unsko-sankog, Bosansko-podrinjskog i Kantona Sarajevo, dok Srbi ne bi bili birani iz Bosansko-podrinjskog, Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

“Kako HDZ BiH misli objasniti da, na primjer, Hrvati neće biti birani iz Sarajeva, Bihaća ili Bošnjaci iz Livna, Posavine”, pitaju iz SDA.

HDZ-ov prijedlog za Grad Mostar je, prema ocjeni SDA, identičan onome koji je odbačen neposredno prije izbora 2016. godine. Taj prijedlog je potpuno neprihvatljiv jer uspostavlja trajnu dominaciju, ne samo Hrvata, već te stranke u Mostaru umjesto da obezbijedi ravnopravnost svih i isključi dominaciju bilo koga nad bilo kim.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj