KAMPANJA VEĆ POČELA: Ko će biti sljedeći predsjednik SAD-a, vlasnik Facebooka ili reper?

Sudeći po onome gdje se i s kim pojavljuje u javnosti, američki mediji sve učestalije nagađaju da bi se osnivač Facebooka Mark Zuckerberg mogao kandidirati za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Slikovni rezultat za zuckerberg wayne

The Guardian piše kako Zuckerberg na fotografijama koje zadnjih tjedana objavljuje na Facebooku sve manje sliči direktoru koji vodi jednu od najvećih kompanija na svijetu, a sve više na čovjeka koji se sprema u pohod na Bijelu kuću.

Obilazi Ameriku i više se ne smatra ateistom

Početkom godine Zuckerberg je objavio kako mu je ovogodišnji izazov posjetiti i upoznati se s ljudima u svakoj američkoj saveznoj državi. Zatim je u veljači objavio pismo od 5700 riječi o budućnosti Facebooka za koji su mnogi rekli da više zvuči kao politički govor. I na koncu, Zuckerberg je otklonio još jednu prepreku za predsjedničku utrku objavivši nedavno da se više ne smatra ateistom.

Prošlog je tjedna neočekivano posjetio jednu obitelj u Ohiju, čiji su članovi inače tradicionalno privrženi demokratskoj stranci, no na prošlim su izborima glasali za Donalda Trumpa.

Susreti s vatrogascima, farmerima, studentima…

Tijekom vikenda susreo se s pripadnicima vatrogasne jedinice u Elkhartu, gradiću u Indiani, a zatim i s gradonačelnikom South Banda. Potom je u Wisconsinu na jednoj farmi nahranio tele i večerao s obitelji farmera. Susreo se i sa studentima muslimanima na sveučilištu u Michiganu, ovisnicima o lijekovima, radnicima u Fordovoj tvornici… Fotografije sa svoga proputovanja Amerikom objavio je i na Facebooku.

Guardian piše kako bi ideja o Zuckerbergovoj kandidaturi u vrijeme mandata predsjednika Baracka Obame zvučala neobično, ali sada, kada je u Bijeloj kući zvijezda reality-showa koji drži kod sebe nuklearne šifre, ta se mogućnost više ne doima tako neozbiljnom.

U predsjedničkoj utci 2020. Zuckerberg i Kanye West?

Zuckerberga su ranije novinari već pitali bi li želio biti predsjednik SAD-a, no on je tada odrješito rekao “ne”. Međutim, urednik Vanity Faira Nick Bilton kaže kako je proveo anketu o tome među ljudima u Silicijskoj dolini i većina je odgovorila: “apsolutno”.

Bilton smatra da Zuckerberg, kao osnivač društene mreže s 1,8 milijardi korisnika, već jest istinski lider slobodnog svijeta.

Mnogi komentatori u SAD uvjereni su da je ovo što Zuckeberg radi posljednjih tjedana doista jesta politička kampanja. Neki se nadaju da bi u predsjedničkoj utrci 2020. mogli vidjeti Zuckerberga protiv slavnog repera Kanye Westa koji je već izjavljivao da bi se kandidirao za predsjednika na idućim izborima.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj