LAGAO BOGATAŠE DA JE ROKFELER I UZEO IM DESETINE MILIONA: Vješti prevarant se pretvarao da je ugledni filmski producent, uspješni biznismen, pa čak i bivši bokserski prvak

Možda ste nekada čuli za priču o Kristoferu Rokfeleru, odnosno Kristofu Rokankoru koji je lažnim predstavljanjem prevario brojne bogataše i uzeo im milione dolara.

Slikovni rezultat za Lagao bogataše da je Rokfeler i uzeo im desetine miliona

Jedna od njegovih najvećih prevara je ona kada je uzeo 1,4 miliona američkih dolara. On je u Francuskoj lažirao dokumente kojima je dokazivao da je vlasnik veoma vrijedne nekretnine, koju je prodao za pomenutih 1,4 miliona dolara.

Nakon toga Kristof je nastavio sa prevarama. On je ubjeđivao bogataše da je član porodice Rokfeler i pozivao ih na skupe večere koje je uvijek plaćao kešom. Međutim, on se nije zasuatvio samo na predstavljajući se kao Rokfeler, već je otišao u Ameriku gdje je izmislio još desetak pseudonima pod kojima je upoznavao ugledne bogate Amerikance i ubjeđivao ih da ulažu u njegove projekte.

On je svoje žrtve uvjeravao da je bogat odvodeći ih na skupe večere u elitnim restoranima i hotelima. U Los Anđelesu se pretvarao da je ugledni filmski producent, uspješni biznismen, pa čak i bivši bokserski prvak, a često je koristio imena slavnih i bogatih ličnosti iz cijelog svijeta. Između ostalih predstavljao se kao sin talijanske glumice Sofi Loren i kao nećak Oskara de la Renta i Dina De Laurentis .

Možda i najveća njegova prevara je ona čija je žrtva bila plejbojeva zečica Pia Rejes, koja je s njim živjela šest godina i čak mu rodila sina. Istovremeno se viđao s još jednom zečicom Rondom Rajdel, koja je mislila da živi sa sinom grofice iz Francuske, a nije ni znala da je oženjen.

Jedno vrijeme je živio sa Mikijem Rorkom, a žrtva mu je bio i slavni glumac Žan Klod Van Dam kojeg je ubjedio da mu producira film. Rokankor je uhapšen 1998. godine zbog učešća u pucnjavi, ali je pušten uz kauciju.

Poslije je optužen za krivotvorenje dokumenata, ali je podmitio radnika u Stejt Departmentu pa je dobio novi lažni dokument i oslobođen je. Osuđivan je više puta zbog krivotvorenja dokumenata, a sa Piom Rejes je uhapšen 2001. godine zbog sumnje da su prevarili stariji bračni par u Kanadi. Rejesova je puštena na slobodu kada je uvjerila sud da nema veze s njegovim prevarama.

Njegovoj bahatosti nije bilo kraja, pa je tako u autobiografiji ismijavao svoje “klijente”.

2002. godine izručen je Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se suočio s optužbama za krađu, krijumčarenje, mito, prevaru i razbojništvo. U optužbama je spominjano 19 žrtava, a Rokankor je dobio kaznu od 9 miliona dolara i pet godina zatvora.

Rokankor je “bio nevaljao” i u Švajcarskoj, gdje je optužen za krađu nakita, zbog čega mu je zabranjen ulazak u zemlju do 2016. godine. Prema nekim procjenama Rokankor je svojim prevarama stekao korist od 40 miliona dolara, ali tačan iznos se nikada nije utvrdio.

 

(Global CIR/Nezavisne)

Komentiraj