PATNJA U SIRIJI VEĆ PREDUGO TRAJE! Telefonski razgovor Trumpa i Putina

Američki predsjednik Donald Trump, u utorak, je telefonom razgovarao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o sirijskoj krizi i drugim međunarodnim pitanjima. Iz Bijele kuće su saopćili da su dvojica lidera poručila da patnja u Siriji već predugo traje.

“Predsjednik Trump i predsjednik Putin su se složili da sve strane trebaju učiniti sve što je moguće kako bi se konačno zaustavilo nasilje u toj zemlji”, navodi se u saopćenju Bijele kuće. Dodaje se kako je razgovor dvojice čelnika bio vrlo konstruktivan. “Razgovarali su i o pitanju sigurne zone u Siriji kako bi se osigurao trajni mir radi humanitarnih i drugih ciljeva“, navodi se u saopćenju.

Napominje se također, kako će SAD poslati predstavnika na mirovne pregovore u Astani koji će se održati 3. i 4 maja. Trump i Putin su razgovarali i o pitanju saradnje u okviru borbe protiv terorizma na Bliskom istoku. Dvojica lidera su razmijenili mišljenja i o posljednjim dešavanjima o pitanju Sjeverne Koreje, te o najboljim načinima za rješenje ovog problema.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj