RASPUŠTEN BRITANSKI PARLAMENT! May: Brisel pokušava uticati na rezultate izbora prijetnjama u vezi sa Brexitom

Parlament Velike Britanije raspušten je uoči prijevremenih izbora. “Procedura glasanja bila je zakazana za 8. jun, samim tim Parlament mora da se raspusti u 00.01 (po lokalnom vremenu) u srijedu 3. maja”, navodi se na sajtu ove institucije.

Premijerka Tereza Mej namjerava da se uskoro sastane sa kraljicom Elizabetom Drugom da bi ispunila potrebne formalnosti. Prema proceduri, kraljica treba da izda posebnu deklaraciju u kojoj će biti naveden datum izbora u svih 650 okruga i vrijeme govora monarha u novom Parlamentu , što po tradiciji označava zvaničan početak rada zakonodavnog tijela.

Potreba za prijevremenim izborima Mejova je ranije objasnila težnjom da se britansko društvo ujedini prije pregovora o Brexitu.

Brisel pokušava da utiče na rezultate izbora

Tereza Mej je optužila danas evropske političare i zvaničnike da pokušavaju da utiču na ishod parlamentarnih izbora koji će u Britaniji biti održani 8. juna prijetnjama u vezi sa “Brexitom”.

Govoreći ispred sjedišta Vlade u centru Londona, Mejova je rekla da postoje neki u Briselu koji ne žele da “Brexit” uspije i koji ne žele da London prosperira.

Posljednjih nekoliko dana vidjeli smo kako su ti pregovori teški. U kontinentalnoj štampi britanska pregovaračka pozicija u Evropi je pogrešno protumačena, pregovarači stav Evropske komisije je očvrsnuo, a pojavile su se i prijetnje evropskih političara i zvaničnika Britaniji“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, sve je to tempirano kako bi se uticalo na rezultate parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj