RAZVOD OD EU KOŠTA! Britanski ministar: ‘Nećemo platiti 100 milijardi eura’

Velika Britanija neće platiti 100 milijardi eura da bi napustila Evropsku uniju, rekao je danas ministar za “Brexit” David Davis nakon što je “Financial times” pisao da se Bruxelles priprema da uputi takav zahtjev.

Nećemo platiti 100 milijardi. Treba da detaljno razgovaramo o pravima i obavezama – rekao je Davis televiziji ATV. “Financial times” piše da iza ovakvog striktnog zahtjeva stoje Francuska i Njemačka i da su pregovarači EU na zahtjev država članica maksimizirali traženu isplatu od Londona.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ranije je govorio o iznosu od 60 milijardi eura. Britanija bi taj novac tebalo da uplati za sektor poljoprivrede i administraciju EU u 2019. i 2020. godini. – Pariz i Varšava zalažu se za uključivanje Britanije u godišnje isplate za poljoprivredu, a Berlin je protiv toga da Britanija dobije dio imovine EU – piše “Financial times”.

Britanska premijerka Teresa May je na nedavnom sastanku sa Junckerom odbila ideju plaćanja za istupanje iz EU i rekla da će finansijski usvjetibiti povezani sa zaključivanjem trgovinskog sporazuma do 2019. godine.

May naglašava svoj ugled ‘prokleto teške žene’ u dijalogu s EU-om

Britanska premijerka Theresa May zaigrala je u utorak na svoj ugled da je “prokleto teška žena” u reakciji na izvještaje o prošlotjednoj svadljivoj večeri s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom. Juncker je navodno nakon susreta u Downing Streetu rekao kako je “deset puta skeptičniji nego što je bio ranije” oko mogućnosti postizanja dogovora o uvjetima izlaska iz Europske unije i novom trgovinskom odnosu s Velikom Britanijom.

May, koja je preuzela britanske konzervativce nakon ostavke bivšeg premijera Davida Camerona poslije prošlogodišnjeg referenduma o britanskoj sudbini u EU, poziva birače da ju podrže na prijevremenim parlamentarnim izborima 8. lipnja kako bi ojačali njezinu poziciju u nadolazećim pregovorima s Bruxellesom.

“Tokom kampanje za vodstvo Konzervativne stranke jedan od kolega me opisao kao prokleto tešku ženu. Tada sam rekla da će iduća osoba koja će to saznati biti Jean-Claude Juncker”, otkrila je britanska čelnica.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj