ČETIRI DANA UOČI ODLUKE: Le Pen i Macron u TV debati razmijenili teške verbalne udarce

Kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen i proevropski centrist Emmanuel Macron razmijenili su u srijedu navečer žestoke udarce u velikoj televizijskoj debati, četiri dana prije drugog kruga francuskih predsjedničkih izbora.

“Macron je kandidat divlje globalizacije, uberizacije, nesigurnosti, socijalne brutalnosti, rata svih protiv svih, gospodarskog pustošenja posebice naših velikih tvrtki, komadanja Francuske radi moćnih gospodarskih interesa, plemenizacije”, napala je Le Pen.

Macron je favorit, ali razlika se smanjuje

“Govorite besmislice, vaša strategija počiva na lažima”, uzvratio je kandidat pokreta “Naprijed”. “Vi ste nasljednica sistema koji se desetljećima hrani bijesom Francuza”, rekao je Macron u debati koju prati nekoliko miliona gledatelja.

Četiri velike teme dominiraju raspravom koja bi trebala trajati nešto dulje od dva sata, uz dvoje novinara koji postavljaju pitanja o gospodarstvu, terorizmu, obrazovanju i Evropi.

Macron, pobjednik prvog izbornog kruga, prema anketama je favorit za drugi krug u nedjelju 7. maja. Istraživanja javnog mnijenja daju mu oko 60 posto glasova, iako se smanjuje razlika između njega i vrlo ofanzivne Marine Le Pen.

Žestoka bitka za neodlučne birače

Dvoje kandidata trebaju uvjeriti brojne neodlučne birače da im daju podršku, a postotak suzdržanih mogao bi biti viši od 22 posto. Njihovi programi su na suprotnim stranama, liberalnoj i proevropskoj za Macrona i protuimigracijskoj, protuevropskoj i protusistemskoj za Marine Le Pen.

Macron se najviše sviđa mladim, urbanim ljudima, srednjoj klasi i poslovnim krugovima, a Le Pen privlači ruralno stanovništvo i one kojima je dosta nezaposlenosti. Predsjednik Francois Hollande je ocijenio da se “ne radi samo o dvije različite osobe i dva plana, već o  dvije koncepcije Francuske, Europe i svijeta”.

Debate predsjedničkih kandidata održavaju se od 1974. i debata između dva kruga tradicionalno je odlučujući trenutak kampanje.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj